TIHI UBICA SE NALAZI SVUDA: Ovo je najsmrtonosniji bijeli otrov koji jedemo SVAKODNEVNO, NIJE U PITANJU ŠEĆER

Foto: Wikipedia

Svijesni smo da hrana koju kupujemo sadrži aditive koji joj produžuju rok trajanja, ili poboljšavaju njen ukus. Međutim, jesmo li svijesni toga koliko neki od tih aditiva mogu biti štetni po naše zdravlje?
Ovako izgleda natrijum-glutamat E621 – ovo je aditiv koji se dodaje skoro svim namirnicama koje svakodnevno koriste u restoranima i svi to dobro znaju.
On se dodaje jer daje intenzivniji ukus hrani. Ovo je bijeli prah sličan šećeru i soli. Kada se rastvori u vodi ima ukus supe sa mesom.
Ova supstanca se može dodati bilo kojoj vrsti hrane. Natrijum-glutamat izaziva povećanje apetita, prejedanje i gojaznost. Služi za pobuđivanje moždanih ćelija, ponekad djeluje kao narkotici, lako dopire do krvi u mozgu i izaziva genetske promjene.
Natrijum-glutamat je pronađen u vrstama kobasica, salama, čipsevima, gotovim supama, konzerviranoj hrani, pivu i mnogim drugim namirnicama koje koristimo u ishrani.

Odrasli mogu istolerisati 1,5 grama natrijum-glutamina dnevno, dok za djecu nije preporučljivo više od pola grama. Danas se u svijetu koristi više od 200 000 tona natrijum-glutamata godišnje
Simptomi predoziranja natrijum-glutamatom su poznati kao “sindrom kineskog restorana” i obuhvataju : vrtoglavicu, migrenu, vizuelne smetnje, palpitacije, ometanje hormonske ravnoteže, mučninu, slabost, bol u grudima, i tako dalje…
Otkrio ga je Ikeda Kikunae 1907. godine u Japanu. On je izvršio razne eksperimente koji su mu pomogli da otkrije ovu supstancu koja poboljšava prirodni ukus proizvoda i poboljšava ukus i aromu konzervirane hrane, brze hrane i zamrznute hrane.
Ovo se najčešće dešava u Americi jer Amerikanci kupuju mnogo hrane. Kada su naučnici poslije nekog vremena izvršili eksperiment na miševima, dodavali su natrijum-glutamat njihovoj hrani, miševi su osljepjeli poslije nekog vremena.

Jedna od mnogih negativnih posljedica upotrebe natrijum-glutamata jeste njegov negativan uticaj na receptore jezika, i postepeno se vremenom gubi percepcija o hrani
U mnogim slučajevima natrijum-glutamat je razlog zbog kog je hrana tako uskusna i zbog čega ne možemo prestati da je jedemo. Pogotovo kada je u pitanju brza hrana, čips, grisine generalno, gotove supe i tako dalje…
Ako ga često konzumirate, on će poslije nekog vremena izazvati zavisnost, a vi ćete početi da nesvijesno konzumirate hranu koja ga sadrži. Ova supstanca je korisna za proizvođače, jer tako povećavaju svoj profit.

Proizvođači hrane imaju koristi od dodavanje E612 hrani, jer ona smanjuje troškove proizvodnje i popravlja ukus hrane lošeg kvaliteta. Budite oprezni prilikom kupovine hrane i čitajte sadržaj na pakovanju proizvoda. Konzumirajte samo prirodne začine.

Novi.ba

Back to top button