Uz državnu himnu jedinica OS BiH predala raport Dodiku, on pozvao da obuku uniforme Vojske RS-a

Danas je u kasarni “Kozara” održana centralna svečanost povodom Dana Vojske Republike Srpske i Dana Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH u prisustvu najviših zvaničnika ovog bh. entiteta.
Postrojene jedinice predale su raport predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, a zatim su intonirane himne BiH i entiteta Republika Srpska.Dodik je poručio da će RS poštovati Ustav BiH, ali da je kako je naveo, za njega i pripadnike Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka “vrhovna komanda u Banjoj Luci”.On je zatražio od komande navedenog puka da iduće godine na ovaj datum više od polovine prisutnih vojnika obuče uniforme Vojske RS-a jer je, kako je naveo, 12. maj njihov dan.

Dodik smatra da danas nije lako biti pripadnik ovog puka u sistemu Oružanih snaga BiH, ali je istakao da je veoma posvećen da se očuva subjektivitet prisustva RS-a u toj strukturi i status pripadnika puka.Naglasio je da će se do kraja poštovati odluka Narodne skupštine RS-a o vojnoj neutralnosti.Tu odluku parlamenta RS iz 2017. godine, kako je rekao, treba poštovati i RS je odlučila da bude izvan bilo kojeg vojnog saveza, kako na istoku, tako i na zapadu.

“Nećemo dozvoliti da se bilo ko igra tim odlukama Narodne skupštine RS”, kazao je Dodik.

Svečanosti su prisustvovali i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, predstavnici javnog i kulturnog života, nevladinih organizacija proisteklih iz rata, vojno-diplomatski predstavnici akreditovani u BiH, te brojne zvanice i gosti. Iz Srbije je stigao ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

“Uime predsjednik Republike Srbije i vrhovnog komadanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića čestitam vam ovaj dan. Da nije bilo uporne i hrabre borbe Vojske RS i otpora, velike solidarnosti svih Srba gdje god živjeli, ne bi se stvorila RS”, rekao je srbijanski ministar Vulin.

Predsjednica RS-a je prisutnima govorila o previsokoj cijeni za slobodu koju je platio narod.

“Cijena koju smo za tu slobodu platili bila je previsoka i zato se danas sa posebnim poštovanjem sjećamo onih koji su za slobodu koju mi danas uživamo dali svoje živote i dijelove tijela”, rekla je entitetska predsjednica Cvijanović.

Ona je dodala da RS želi mir i saradnju sa svima i da ambijent u kojem se obavljaju svakodnevni poslovi budu rasterećeni političkih pritisaka.

“Ali čini se, nažalost, da nisu svi u BiH jednako opredijeljeni za takav pristup. Zato je važno da tijesno sarađujemo, da budemo zajedno i da smo uvijek okupljeni oko interesa RS kao što to i danas pokazujemo. Živjela Republika Srpska”, istakla je Cvijanović.U Kapeli jasenovačkih novomučenika u banjalučkoj kasarni služen je parastosa poginulim borcima Vojske Republike Srpske i civilnim žrtvama rata.

Služenju parastosa prisustvovao je i generalni konzul Srbije u Banjoj Luci Vladimir Nikolić, komandant Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH brigadir Milan Radojčić, penzionisani generali Vojske Republike Srpske, predstavnici Boračke organizacije RS, te predstavnici drugih organizacija proisteklih iz rata.

Vijence u spomen-sobi u kasarni “Kozara” su položili predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednici Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i Vlade Radovan Višković, te delegacija Parlamentarne skupštine BiH.

Narodna skupština Srpske Republike BiH donijela je 12. maja 1992. godine odluku o formiranju Vojske Republike Srpske radi, kako se navodi, zaštite srpskog naroda na prostorima BiH.

Klix

Back to top button