(VIDEO) Ovo sigurno niste znali: PVC prozori imaju LJETNI i ZIMSKI režim. Kako ih pravilno podesiti?

U različitim vremenskim periodima potrebno je promijeniti način “održavanja” prozora. PVC prozori, i vrata najčešći su izbor jer ih je najlakše podesiti. Ali prilikom ugradnje majstori ne kažu dvije bitne stvari, koje će koristiti u ekstremno hladnim danima.
Iako je riječ o jednostavnim stvarima, mnogi ljudi ne znaju da je podmazivanje rješenje ako vam škripi ručica ili mehanizam. Metalne dijelove kao što su šarke, brave i sistem za zaključavanje, kao i pokretne dijelove prozora, potrebno je podmazivati specijalnim uljem, bar jednom godišnje.

Jednostavno otvorite prozor i pronađite šaraf na strani gde se nalazi ručica, pa ga namjestite pomoću inbus ključa. Šaraf koji se nalazi sa strane šarke okrećite ka unutra, pri čemu se reguliše sila potiska okvira. Kada majstor postavlja prozor najčešće ostavi u “standardnom”, srednjem “režimu”. Ako niste sigurni, prozorskim krilom pritisnite komad papira. Ako možete bez problema da ga izvadite, namješteno je na ljetnji “režim”, a ako se pokida kada ga probate izvaditi, onda je na zimskom “režimu”.

Pogledajte u nastavku:

Novi.ba

Back to top button