E, NE MOŽE TAKO MILORADE: Američka ambasada je bila jasna – Traže Dodikovo procesuiranje, a Komšić će u tome pomoći na ovaj način!

– Njegov poziv za nošenje nekih retrogradnih uniformi ili da će vojnici iz RS-a ići na obuku u Srbiju, direktno je kršenje Zakona o odbrani BiH, kršenje je ustavom i zakonom utvrđenih nadležnosti člana Predsjedništva BiH da okuplja dijelove Oružanih snaga BiH, tako da ćemo veoma rado podnijeti krivičnu prijavu nadležnoj sudskoj instancI…
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentarisao je nepostupanje Tužilaštva BiH u slučaju poziva predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika vojnicima Trećeg puka da obuku uniforme Vojske Republike Srpske.

– Činjenica da Tužilaštvo BiH nije postupalo po ranijim krivičnim prijavama njega je samo dodatno ohrabrila u misiji kršenja zakona. Prema tome nije samo Dodik odgovoran za svoje razuzdano ponašanje. Teško je očekivati da će i sada biti znatno drugačije, ali ja ne pripadam onoj vrsti političara koja smatra da ne treba poduzimati ništa – rekao je Komšić u kratkoj izjavi za Klix.
Treba naglasiti da je i Američka ambasada u BiH u svojoj današnjoj reakciji pozvala nadležne institucije da ovaj slučaj procesuiraju.

– Pozivati pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ili bilo koga drugog, da djeluju protivno zakonskim odredbama je nesavjesno i neprihvatljivo, a nadležne institucije moraju na adekvatan način reagovati – ocijenjeno je danas iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Inače, Komšić je juče najavio podnošenje krivične prijave zbog, kako je rekao, direktnog kršenja Zakona o odbrani BiH.

– Njegov poziv za nošenje nekih retrogradnih uniformi ili da će vojnici iz RS-a ići na obuku u Srbiju, direktno je kršenje Zakona o odbrani BiH, kršenje je ustavom i zakonom utvrđenih nadležnosti člana Predsjedništva BiH da okuplja dijelove Oružanih snaga BiH, tako da ćemo veoma rado podnijeti krivičnu prijavu nadležnoj sudskoj instanci, a dok ćemo predstavnicima međunarodne zajednice veoma uporno ukazivati na onoga ko poništava vladavinu prava u Bosni i Hercegovini, bez obzira na njegova eventualna obećanja nekim istočnim zemljama. Bez vladavine prava u Bosni i Hercegovini nema ni Evropske unije, što bi Dodiku trebalo biti jasno – zaključio je Komšić.

Izvor: SB

Back to top button