EVO KO I U KOJIM OKOLNOSTIMA NIJE DUŽAN POSTITI?

Postiti nisu dužne sljedeće kategorije ljudi:

1 – Nemusliman. On čak nije dužan napostiti dane provedene u nevjerstvu. Njegova obaveza je postiti od dana prelaska na islam.
2 – Dijete sve dok ne postane šerijatski punoljetno. Jedino se preporučuje navikavanje na post od malih nogu, kako djetetu kada postane punoljetno, to ne bi pričinjavalo teškoću.
3 – Neuračunljiva osoba. To isto važi i za senilnu osobu, prenosi Akos.
4 – Stara osoba koja nije u stanju podnijeti post. Ona je, međutim, dužna dati fidju/iskup, tj. za svaki dan nahraniti po jednog siromaha.
5 – Bolesna osoba. Bolesnik će nadokanditi post nakon ozdravljenja. Ukoliko je bolest stalna ili neizlječiva, onda će podijeliti fidju.
6 – Trudnica i dojilja. One će napostiti propuštene dane čim se za to ukaže prilika.
7 – Žena koja ima hajz/mjesečni ciklus ili nifas/stanje poslije poroda. One će, takođe, napostiti propuštene dane čim stignu.
8 – Putnik. On će napostiti dan za dan kada se vrati kući.

9 – Radnici u izuzetno teškim uvjetima. Ovdje se misli na radnike koji rade toliko teške fizičke poslove, koji im, ukoliko poste, mogu nanijeti veliku štetu. Oni će napostiti dan za dan ukoliko im se za to ukaže prilika. U protivnom će dati iskup-fidju.
10 – Zatvorenici. Ovdje se misli na zatvorenike koji rade teške poslove. Ako se, pak, radi o doživotnoj robiji, na kojoj se rade vrlo teški poslovi, podijeliće se fidja.
11 – Osoba koja je prisiljena da se omrsi. To se misli na osobu koja spašava nekoga iz požara, davljenja u vodi i slično. Ako je neophodno da se omrsi, ona će to učiniti i taj dan, kasnije, napostiti.

Novi.ba

Back to top button