ISTINA O BIH DIJASPORI: “Umoran sam od toga da sam k’o bankomat, misle da mi pečene kokoši padaju s neba”

“Starog BMW-a, kojeg sam kupio polovnog i držao ga u garaži od prošlog ljeta i posjete domovini, jer na posao, u Njemačkoj, idem isključivo vlakom, a na tržnicu biciklom, dobro sam izglancao. Kupio sam nove ratkape i navlake za sjedišta, tako da sam ga napucao, pa izgleda kao nov. Žena i djeca su pokupovala hrpu majica, suknji, hlača, i još nekih drangulija na rasprodaji, pa su, po nagovoru kćeri, pobacali plastične vrećice od tih jeftinih radnji, a kupljene stvari sve fino prepakirali u neke ukrasne i poskidali cijene, tako da se ne vidi koliko smo sve platili. Uzeli smo svu godišnju ušteđevinu, žena se malo uvalila i u crveno na kartici, pa smo prije dva tjedna došli ovdje na očevinu, da se kao odmorimo, a onda, da se vratimo praznih džepova”, počinje svoju priču za Al Jazeeru Sarajlija koji je BiH napustio nakon ranjavanja 1994.
Tada je kaže prestao biti Sarajlija i postao “dijaspora”. U Njemačkoj teško radi u jednoj tvornici, dok supruga u dvije smjene rasprema urede i riba tuđe kuhinje. Zarađenim novcem školuju dvoje djece i pomažu tri obitelji uže rodbine u Sarajevu.

“Smiju nam se iza leđa, uuuu… eto dijaspore, vidi im opreme!”

“Svakog mjeseca šaljemo u Bosnu novac, jer više od polovine rodbine je nezaposleno, a i ono malo što ih radi ili prima mirovinu, kao da ništa i ne primaju. Oni u nas gledaju kao u neke čarobnjake i ja im tu sliku ne smijem pokvariti. Nekad sam pokušao kazati kako teško radim, ali ovi moji kao da su gluhi, nikada to ne čuju. Oni misle da meni tamo u tuđini pečene kokoši padaju s neba. Ne nabijam nikom na nos, ali pomalo sam umoran od svega, od toga da sam postao bankomat iz kojeg se izvlači lova”, žali se Sarajlija.
Jedan je on od brojnih koji žive na taj način. Za Aj Jazeeru iznijeli su priče mnogi među kojima i Adnan M. porijeklom iz Zvornika. On je odlučio da zbog komentara koje više ne može podnositi duže vrijeme neće kući. “Vole nas samo dok dajemo pare, a inače smo za njih seljaci, papci. Smiju nam se iza leđa. Nisam jednom čuo kako, kad ulazimo u neki kafić, kažu: ‘Uuu, eto dijaspore, vidi im opreme!’, misleći na to kako se odijevamo. Nekad ustanu pa odu, a nekad ostanu i glasno komentiraju naš naglasak, kad ubacimo neku stranu riječ”, ispričao je za Al Jazeeru.

U BiH dijaspora godišnje slije 1,75 mlrd. eura, a u Hrvatsku 1,2 mlrd. dolara

Dodajmo svemu da prema podacima organizacije Naša perspektiva, koja se bavi pitanjima iseljenika dijaspora u BiH godišnje putem bankovnih doznaka pošalje 1,75 milijardi eura. Na taj se način kompenziraju male plaće i nezaposlenost. Prema statističkim podacima, istovremeno hrvatska dijaspora u zemlju pošalje više nego iznose izravna strana ulaganja, odnosno legalnim kanalima više od 1,2 milijarde dolara.

6yka.com