OPASNOST NA KOJU UPOZORAVAJU LJEKARI: ČOVJEK JE PADAO U NESVIJEST I BIO POD BOLOVIMA, A SVE ZBOG OVOGA!

Ljekari često upozoravaju da je čišćenje ušiju štapićima veoma opasno o šta se veliki broj nas oglušava, ali to može da bude veoma opasno i po zdravlje naših ušiju, ali i mozga.
Ljekari su u nedavno objavljenoj studiji iznijeli slučaj 31-godišnjeg muškarca koji je doveden u Hitnu pomoć nakon što je pao u nesvijest.
Po dolasku počeo je da doživljava napade i pregled je pokazao da je on zbunjen, malaksao i nije bio svjestan gdje se nalazi.
Kasnije je ljekarima otkrio da ima glavobolje i mučnine danima unazad, ali i da se trudio da zapamti imena ljudi sa kojima je dolazio u kontakt. Priznao je i da ima konstantan bolu lijevom uhu i da slabije čuje u posljednjih 5 godina.
Kada su ljekari uradili CT skener mozga, vidjeli su da se neko dlakavo tkivo nalazi u blizini njegovog mozga iza inficiranog mjesta i to Pseudomonas aeruginosa, opasni patogen koji izaziva mnoge bolesti.
Ljekari su se pitali kako je opasna bakterija uspjela da dopre do mozga ovog čovjeka. Fizički pregled njegovih ušnih kanala dao je odgovor – komadić vate koji se zaglavio u njegovom uhu i koji ko zna koliko tu stoji (vjerovatno godinama) bio je uzrok njegovog bola i gubitka sluha.
Rizik od infekcija povećavaju strana tijela, a raste i rizik od otitis externa – upale ušnog kanala poznate kao “uho plivača”.
Na pacijentovu sreću, uklanjanje komadića pamuka i velika količina antibiotika koje je uzimao tokom 8 nedjelja kako bi tertirao infekciju uha popravilo je infekciju i spriječilo ozbiljnije neurološke probleme, prenosi Telegraf.rs.
Ovaj nemili događaj je samo još jedan razlog više da ne koristite štapiće za uši i da poslušate ljekare koji ih zabranjuju.

(Hayat/Foto: Ilustracija)

Back to top button