Izgradnja kuće heroju Fahrudinu Muminoviću počinje poslije Bajrama

Fahrudin Muminović ovih dana je posebno nestrpljiv i sretan, s obzirom na to da će izgradnja njegove kuće početi poslije ramazanskog Bajrama.
Ovaj heroj u vihoru rata preživio je masovno strijeljanje, a na svoju kuću čeka već 23 godine. Međutim, njegov san u cijelosti će biti ispunjen uskoro, jer će prvi radovi početi poslije ramazanskog Bajrama koji nastupa 4. juna.

Nakon što je Fahrudin odlučio progovoriti o svom najvećem strahu, što je kod mnogih izazvalo lavinu emocija i neopisivih osjećaja, brojni građani Bosne i Hercegovine, ali i dijaspore odlučili su priteći u pomoć.

Novac za izgradnju stambenog objekta prikupljen je u rekordnom roku, a pomoć su pružili i MFS-EMMAUS i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Fahrudinov rođak Damir Muminović s kojim danas ovaj mladić živi, za Klix.ba je potvrdio da će izgradnja kuće početi nakon Bajrama. Kako je istakao, na prve radove se čekalo nešto duže zbog kupovine zemljišta i prolaska kroz sve administrativne procedure.

Zemljište je kupljeno u Fahrudinovom rodnom zaseoku Urkovići iznad Konjević Polja, a nalazi se u neposrednoj blizini kuće u kojoj trenutno živi s amidžom Ramom, strinom Aišom, sestrom Fahretom te rođakom Damirom i članovima njegove porodice.

“Veoma mi je drago što će konačno početi izgradnja kuće, jedva sam čekao da se to dogodi. Iako se sve razvuklo na duži vremenski period, sretan sam što će se to uskoro ostvariti”, rekao je Fahrudin za Klix.ba.

Priča o Fahrudinu Muminoviću prošle godine potresla je regionalnu, ali i svjetsku javnost.

Kao zaštićeni svjedok Muminović se pojavio pred Haškim tribunalom gdje je svjedočio o strahotama koje je preživio kao sedmogodišnjak u julu 1995. godine u Srebrenici, a kasnije je svoju bol odlučio podijeliti i s novinarima.

On je preživio, a 23 godine kasnije i javno posvjedočio o masovnom strijeljanju i svim strahotama srebreničkog genodica u kojem je na njegove oči smrtno stradao otac.

Od agresorskog metka sedmogodišnjeg dječaka spasio je vozač Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske koji ga je izvukao iz gomile leševa.

Ratne strahote sa sobom su donijele i posljedice, s obzirom na to da Fahrudin danas nije radno sposoban, a bolne slike svako malo se vraćaju.

Klix.ba

Back to top button