Drinjača: Sjećanje na dan kada je strijeljano 87 mještana, za zločin niko nije odgovarao

Bošnjaci Drinjače, općina Zvornik, obilježili su danas 27. godišnjicu zločina kada je u jednom danu ubijeno oko 87 mještana ovog kraja. U Domu kulture tog dana srijeljano je 87 muškaraca, dok su dok su žene pretrpjerele najgoru torturu.Nakon što su četnici te pripadnici JNA očistili područje Zvornika od muslimanskog stanovništva, na red su došla i sela uz rijeku Drinu. Prvo su svoj neuspjeh doživljeli na području Kameničkog područja gdje su poraženi na Dan mladosti 25.maja. Dan kasnije pripadnici SDS-a, lokalni Srbi te vojska nekadašnje zajedničke države te Arkanovci ulaze u Drinjaču gdje razoružavaju lokalno stanovništvo koje je imalo lovačke puške te počinju sa prvim ubistvima.U periodu od 26. do 30.maja četnici, te prve tadašnje komšije u Kostijerevu su zarobili, a zatim i ubili oko 87 civila za kojima se još uvijek traga. Pretpostavlja se da su tijela ukopana zajedno na stadionu u Drinjači, dok drugi podaci govore da su bačena u rijeku Drinu. Za njihova ubistva još niko nije odgovarao.
Jedini koji je preživio strijeljanje je izvjesni Dautović koji je bio u šestoj grupi koja je izvedena na poligon ispred Osnovne škole u Drinjači, a onda se dao u bijeg pri čemu je ranjen prešao preko rijeke Drinjače te je došao u selo Pahljeviće gdje je ispričao detalje stravičnog zločina nad Bošnjacima iz Kostijereva, Drinjače i Sopotnika.

U tim danima žene i djeca iz ovih naselja su nakon mučenja i silovanja autobusima prevezeni do linije razgraničenja između Zvornika i Kalesije gdje su razmjenjeni za zarobljene četničke vojnike. Iako su preživljeli prepoznali nekoliko komšija iz Drinjače za ubistva, mučenje, silovanja i protjerivanje još niko se nije našao na optuženičkoj klupi, a te osobe i danas obnašaju svoje funkcije u ovim mjestima poput policajaca, učitelja ili poštara.
Mještani džemata Drinjača Kostijerevo Sopotnik Pahljevići pozivaju večeras sve podrinjce na zajednički iftar.Prije iftar bit će proučen tevhid za šehide.
Slike možete pogledati na fb. stranici M.Z. Konjević Polje.

Back to top button