Komšić: Prvo ANP pa mandatar, a neka Dodik kaže šta mu smeta

Član Predsjedništva BiH i predsjednik DF-a Željko Komšić izjavio je da je Godišnji nacionalni plan završen ali ga niko nije poslao u Brisel niti je trebala bilo kakva posebna odluka.
Govoreći o NATO putu BiH, Komšić je kazao da je BiH dobila MAP 2010. godine u Talinu, ispunjenje MAP-a je pretposljednja stepenica pred punopravno članstvo.

“To je tehnička stvar, ne treba nikakva odluka”, kaže Komšić. Podsjetio je da se u Zakonu o odbrani u članu 83. spominje NATO, a da Dodik sada za mandatara nudi čovjeka koji neće poštovati zakon.

“Dajte da pošaljemo program u Brisel, evo mandatar za Vijeće ministara. Vrlo jasno. Neka kaže Dodik šta mu smeta u tom programu (ANP)”, kazao je Komšić, gostujući u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića.

Na pitanje kako komentariše poziv Dodika da pripadnici OS BiH obuku uniforme na Dan VRS-a 12. maja, Komšić kaže da je to poziv na pobunu.

“Nema kršenja zakona koji jasno propisuje kakva je uniforma. On poziva na pobunu i onda će ljudi ostati bez posla. Na kraju, šta je tradicionalna uniforma VRS šajkača s kokardom, šubara?”, upitao je.

Komšić je kazao da ni pod koju cijenu neće pristati na podjelu zemlje, te da mu je to bio motiv za ulazak u vlast zajedno sa SDA i SBB.

On je istakao da treba zaustaviti dalju dezintegraciju BiH koja je bila spremljena kroz izmjene Izbornog zakona.
Klix

Back to top button