APSOLUTNO NAJMOĆNIJI LIJEK IZ PRIRODE, OVA BILJKA LIJEČI ČAK TRI OBOLJENJA: Evo kako je konzumirati!

Foto: Printscreen

Pažljivo uberite sa rukavicama ovu jedinstvenu biljku, i izliječite brojne tegbe….
Zaista, rijetke su biljke koje liječe toliko širok spektar oboljenja. Kopriva, između ostalog pruža veliko olakšanje i kod dijabetesa, reumatoidnog artritisa i alergijskog rinitisa, koji su prave epidemije 21. vijeka, piše “Alternativa za vas”.

1. Dijabetes
Istraživanja su otkrila da kopriva (njeni listovi i stabljika) pomažu u snižavanju nivoa glukoze u krvi, stoga može biti i dobra pomoć u liječenju dijabetesa. Ljekovite materije prisutne u koprivi stimulišu gušteraču na otpuštanje inzulina, dok istovremeno inhibiraju djelovanje alfa-glukozidaze – enzima zaduženog za razgradnju ugljenih hidrata. Zahvaljujući tome, tijelo sporije apsorbuje glukozu pa se sprečava nagli porast nivoa šećera u krvi.
Primjena: svako jutro iscijedite u sokovniku sok od svježih listova koprive. Sok pijte razrijeđen s vodom (pomešajte 15 ml soka s pola čaše vode). Uvijek pijte svježe izmiksirani sok.
2. Reumatoidni artritis
Kopriva smanjuje upalne procese u organizmu, stoga može da ublaži i tegobe koje izaziva reumatoidni artritis. Njeni listovi imaju blagotvorano dejstvo na artritis i dok osoba miruje i dok je aktivna. Ova moćna biljka djeluje tako da inhibira leukocitnu elastazu, koja igra važnu ulogu u upalnim procesima u organizmu.
Jeste li znali da se u drevno rimsko doba primijenjivala metoda „šibanja“ kože koprivom kao pomoć kod hronične reume? Zvuči nevjerojatno, ali zaista pomaže.
Riječ je o tzv. urtikaciji, odnosno masaži tijela koprivom s ciljem podsticanja cirkulacije.
Stavljanjem svježe koprive na bolna mjesta ublažavaju se simptomi i tegobe artritisa i išijasa. Kada listovi dođu u kontakt s kožom, deluju kao okidači za stvaranje histamina i serotonina u organizmu, što ublažava bol. No, ako se užasavate „šibanja koprivom“, slobodno konzumirajte čaj, koji ima diuretska svojstva, pomaže eliminaciji mokraćne kiseline i natrijuma iz organizma i olakšava tegobe uzrokovane gihtom, reumom i artritisom.
Primjena: 2 kašičice sušene koprive prelijte šoljom vruće vode, ostavite da odstoji desetak minuta pa procijedite. Dvaput ili triput dnevno popijte po šolju ovog čaja.
3. Alergijski rinitis
Alergijski rinitis je upala sluznice nosa koja rezultira kijanjem i svrabom. Zbog rinitisa danas sve veći broj ljudi posjećuje ljekara opšte prakse. No, kao i kod drugih alergija, i kod alergijskog rinitisa uveliko može da pomogne obični čaj od koprive. U jednoj studiji čak je 57% pacijenata izjavilo da im je kopriva ublažila simptome alergije, a 47% njih potvrdilo je da im je kopriva više pomogla nego klasični lijekovi.
Primjena: tokom sezone alergije (možete započeti i prije) svaki dan popijte po 2-3 šolje svježe skuhanog čaja od koprive.

Autor: Novi.ba

Back to top button