IMATE LI UPALU BEŠIKE, OVI SAVJETI ĆE VAM POMOĆI DA JE IZLIJEČITE: Samo iz prehrane izbacite OVE NAMIRNICE!

Foto: Profimedia

Upala mokraćnih puteva je druga najčešća upala koja nam se dešava, a u 80 % slučajeva uzrokuje je bakterija Echerichia coli. Ima još vrsta bakterija koje mogu izazvati upalu, ali i virusi također mogu uzrokovati urinarne infekcije, posebno mokraćnog mehura.
Potreba da se češće mokri, osjećaj peckanja prilikom mokrenja, otežano mokrenje, povišena temperatura, krv u urinu, bolovi donjeg dijela leđa… U normalnim slučajevima tijelo se i samo može izliječiti od infekcije, još puno brže ako se leči. Ipak, u slučajevima niskog imuniteta, ako se ne liječi, upala se može proširiti prema mehuru i preći u hronično stanje, čak može dovesti do smanjenja rada bubrega.
Mnogo ljudi jede neadekvatnu hranu kad pate od neke infekcije. Hrana s višim udijelom “kiseline” će samo pogoršati simptome, pa je trebate izbjegavati. To uključuje: kafu, čokoladu, sokove, narandže, ananas, jagode, paradajz, vino, gazirana pića, jaja, pavlaku…
Trebali biste jesti uravnoteženu hranu s visokim udelom vlakana koja će pomoći lakše “ispiranje” mikroorganizama. I pijte čajeve za upalu mokraćnog mehura (najpopularniji uvin čaj).
Jedite brusnice, ili pijte sok i čaj od brusnica, koje sadrže hemikalije koje pomažu uništiti bakterije.
(Profimedia)

Uzimajte Ehinaceu, koja pomaže brže izliječenje. Brojna klinička ispitivanja dokazala su da Ehinacea djeluje stimulirajuće na imunosistem, ublažava bol, smanjuje upalu i ima antivrusno i antioksidativno delovanje.
Uzimajte probiotike – dobre bakterije. Probiotici su mikroorganizmi koji štite sluznicu crijeva i sprečavaju umnožavanje i djelovanje loših patogenih bakterija. Posljednjih nekoliko godina mlečne industrije u proizvodnji fermentiranih mlečnih proizvoda sve više primenjuju probiotike.
Uzimajte forskolin – ekstrakt biljke coleus forskohlii, prirodno raste u tropskom području Indije, Burme i Tajlanda, gde biljka upotrebljava kao začin ali i kao pomoć pri liječenju disajnih problema, kožnih infekcija i parazita. Istraživanja su pokazala da pomaže i u rešavanju bakterija iz mokraćnog mehura. Osim toga forskolin povećava razgradnju masti u masnim ćelijama, širi bronhijalne puteve i popravlja respiratornu efikasnost, te smanjuje krvni pritisak i pritisak u očima. Postoje i neke spekulacije da bi forskolim mogao imati i protukancerogeno, protuaterogeno i protuupalno djelovanje.

(Ilustracija)

Autor:Novi.ba

Back to top button