POGLEDAJTE U WC ŠOLJU PRIJE NEGO PUSTITE VODU: Ono što vidite govori o zdravlju GUŠTERAČE!

Gušterača je važan dio probavnog sustava. Ovaj organ je odgovoran za kontrolu šećera u krvi, probavljanje masti i apsorpciji vitamina topivih u mastima. Nalazi se u pomalo neugodnoj poziciji između trbuha i kralježnice. Budući da je toliko dubok u trbuhu, problemi gušterače često se ne primijećuju.
Ova žlijezda žućkaste boje luči probavne enzime i inzulin i glukagon. Oba hormona ispušta direktno u krv, pa zajedno reguliraju razinu glukoze. Inzulin snižava razinu šećera u krvi. Glukagon polako povećava razinu šećera u krvi. Zbog problema s izlučivanjem inzulina javlja se šećerna bolest.
Znači, zdrava gušterača stalno i besprijekorno regulira razinu šećera u krvi. Hormon inzulin proizvode beta-stanice u gušterači. Kad beta-stanice ne proizvode dovoljno inzulina, dolazi do povećanja razine glukoze u krvi.
Gušterača je smještena iza želuca i povezana s tankim crijevom.
Problemi s bilo kojim organom su raznoliki. ‘Kvar’ se može dogoditi na bilo kojem dijelu, pa dolazi do poteškoća u proizvodnji inzulina, upale gušterače, povećanja organa, pojave cista.
Uzroci mogu biti razni, nekad i nasljedni.
Rak gušterače jedan je od najsmrtonosnijih. Teško ga je dijagnosticirati u ranoj fazi. U prosjeku 4 posto pacijenata preživi pet godina nakon dijagnoze.
Ovdje su važni znakovi i simptomi raka gušterače i druge pankreasne bolesti:

1.Bol u trbuhu
Bol koji počinje u sredini i ide do sredine ili donjeg dijela leđa je znak raka gušterače, a intenzivno oštra bol u sredini koja dolazi iznenada je znak akutnog pankreatitisa. Ako bolovi u trbuhu traju nekoliko sedmica, važno je nazvati svog liječnika.

2. Mučnina nakon hamburgera
Ako se osjećate bolesnima nakon što jedete masnu hranu poput hamburgera, pizze, orašastih plodova i avokada, vaša gušterača može imati poteškoća s razgradnjom masnoća.

3. Gubitak težine
Ako imate iznenadni gubitak težine, razmislite na minutu. Je li vaš gubitak težine bio popraćen zračenjem? Možda se susrećete s probavnim problemima povezanim s pankreasnim bolestima.

4. Dijabetes
Ako ste zdrave tjelesne težine i imate dobru prehranu kada se dijagnosticira dijabetes tipa II, pitajte svog liječnika ako ima nešto loše s gušteračom. Ako vaš dijabetes iznenada postaje previše težak za upravljati, možda ćete htjeti razgovarati sa svojim liječnikom.

5. Plutajuća, svjetleća stolica
Stolica smiješnog izgleda je znak nečeg čudnog u tijelu. U slučaju plutajuće, svjetleće stolice, vaše tijelo signalizira slabu hranjivu apsorpciju. Još jedna crvena zastava za probleme gušterače je masna ili masna stolica. To dolazi od nemogućnosti gušterače da razgrađuje masno tkivo.

Da bi vaš gušterača bila zdrava i da biste ublažili simptome gušterače, probajte ove kućne lijekove:
1. Lagano pire od povrća
Biljna prehrana je najbolja za osobe s hroničnim pankreatitisom. Dok sirovo povrće sadrži najviše vitamina i minerala, ako sirovo povrće iritira vaš probavni trakt, pokušajte ih lagano kuhati.
2. Hidroterapija
Da biste liječili bolne simptome pankreatitisa, lezite na leđa. Zamolite voljenu osobu ili asistenta da prikriju vaš goli prsni koš i trbuh s dva ručnika koja se isprepliću u toploj vodi. Provjerite jesu li ručnici previše vrući da ne bi spalili kožu. Pokrijte tople ručnike suhim ručnikom i pokrivačem. Odmarajte pet minuta prije uklanjanja vrućih ručnika i zamijenite ih tankim ručnikom u hladnoj vodi. Stavite hladan ručnik na goli prsni koš i trbuh, prekriti suhim ručnikom i pokrivačem i odmarajte se deset minuta. Uklonite ručnike.
3. Doručak
Peporučuje se početak dana s čašom tople vode i sokom od limuna, kivijem i čašom zobenih pahuljica. Održavajte zdrav početak dana s dvije litre vode, obilnim voćem bogatim antioksidansima i lisnatim zelenim povrćem tokom dana.
4. Korijen maslačka s maslacem
Ovaj biljni lijek čisti krv i jetru, stimulira proizvodnju žuči i olakšava gušteraču da rade svoj posao,. Najbolji način da se pojede korijen maslačaka je s čajem.
5. Korijen od sladića
Slatkiš je još jedna biljka koja se čini čudesnom za probavni sustav, osobito gušterača. Pomaže u proizvodnji žuči i olakšava probavu hrane.

Autor:Novi.ba

Back to top button