Thaci o stavovima Vučića, Dodika i Rusije: Mir na Kosovu je trajan, Srbi se sve više integrišu

Pripadnici specijalne kosovske policije (ROSU) proveli su danas na Kosovu akciju protiv organizovanog kriminala u kojoj je uhapšeno 19 policijskih službenika od kojih 11 srpske, 4 albanske i 4 bošnjačke nacionalnosti.

Predsjednik Kosova Hašim Tači kazao je za Vijesti.ba kako su akciji uhapšeni pripadnici različitih etničkih grupa, te da je akcija dobila podršku međunarodne zajednice.

Podsjećamo, Ministarstvo vanjskih poslova Rusije (MVP) nazvalo je operaciju specijalne kosovske jedinice (ROSU) još jednom u nizu provokacija Prištine.

“Ovo je operacija protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja i obavljena je na cijeloj territoriji Kosova, ne samo na sjevernom dijelu Kosova. Uhapšeni su pripadnici svih etničkih zajednica. Operacija je imala podršku i međunarodne zajednice pošto je provedena u cilju učvršćivanja vladavine prava na Kosovu i šire u region”, kaže Tači.

Na izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je cilj akcije bio da se zaplaše Srbi, Tači je kazao kako je akcija u interesu svih građana Kosova.

“Srbi na Kosovu se sve više integrišu u kosovko društvo i institucije. Oni su najviše uplašeni od kriminalnih elemenata u njihovoj zajednici. Zato je ova operacija danas u interesu svih građana Kosova, uključujući i srpsku zajednicu”, ističe kosovski predsjednik za Vijesti.ba.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je operacija ROSU-a ozbiljan udarac na krhki mir na Kosovu, i da ne može biti tolerisana ni od nečega što se zove međunarodna zajednica.

Tači kaže kako je mir na Kosovu trajan i nije ugrožen.

“Mir na Kosovu je trajan i održava se uz pomoć Kosovskih sigurnosnih mehanizma i međunarodnih snaga predvođenih NATO alijansom. Najveća prepreku naporima za trajan mir i stabilnost u cijelom regionu su nacionalizam kao i organizovani kriminal”, ističe Tači u odgovoru na Dodikove optužbe.

“Kosovo ostaje privrženo dijalogu i vladavini prava na cijeloj territoriji Kosova i u interesu svih građana Kosova”, zaključio je predsjednik Kosova Hašim Tači za Vijesti.ba.

Haris Ljevo

(Vijesti.ba)

Back to top button