BOSNA I HERCEGOVINA DOBILA POZITIVNO MIŠLJENJE O KANDIDATSKOM STATUSU ZA ČLANSTVO U EU

Evropska komisija dala je pozitivno mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za dobijanje kandidatskog statusa u Evropskoj uniji.
Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn danas je na vanrednoj sjednici Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta predstavio ovogodišnji Paket proširenja Evropske unije koji obuhvata Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Tursku, prenosi Klix.
U sklopu izvještaja koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu objavljeno je i mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, a koji je analiziran tek nakon što su bh. vlasti u februaru ove godine dostavile odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije.
U Mišljenju Evropske komisije rečeno je da Bosna i Hercegovina u konačnici može postati članica EU s tim što postoji niz koraka i zahtjeva koji moraju biti ispunjeni. Nakon objavljivanja mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH odlučivati će 28 zemalja članica Evropske unije, što znači da BiH još uvijek nema status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU.
Ovo je tokom sjednice Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta potvrdio izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda.
– Komisija je sada dala pozitivan stav o kandidatskom statusu i moram opet ponoviti da se nadam da će u Vijeću ljudi razmotri što se događa i shvatiti koliko je važno prihvatiti kandidatski status – kazao je Preda.
Još ranije je bosanskohercegovačkim političarima otvoreno rečeno da će naredni koraci biti veoma komplikovani s obzirom na to da političke stranke nisu uspjele od oktobra 2018. godine formirati novi saziv Vijeća ministara BiH.
Bosnu i Hercegovinu tek nakon dobijanja kandidatskog statusa očekuju sveobuhvatne reforme u oblasti pravnog sistema, socijalnog sektora, ekonomije, javne uprave i povećanje stepena poštivanja ljudskih prava.
Danas objavljeni Paket proširenja Evropske unije predstavlja najznačajniji dokument za države u procesu približavanja EU, među kojima je i BiH. Na temelju ovog dokumenta Evropski parlament usvaja svoje rezolucije o državama Zapadnog Balkana, a članice odlučuju o daljnjim koracima u eurointegracijskom procesu tih država.

(Hayat / Foto: Ilustracija)

Back to top button