VUČIĆ URLA NA MEĐUNARODNU ZAJEDNICU, ZVAO RUSIJU I KINU: „Obuzdajte Prištinu, nećemo dozvoliti etničko čišćenje“; KFOR odgovara: „Ne miješamo se“!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo je intenzivne diplomatske aktivnosti poslije upada specijalnih jedinica ROSU na sjever Kosova
Kako je rečeno “Tanjugu” u njegovom kabinetu, predsjednik Srbije zatražio je od zapadnih političkih centara da obuzdaju Prištinu i stavio do znanja da Srbija neće dozvoliti etničko čišćenje na Kosovu.
Od saveznika, Rusije i Kine očekuje se svaka vrsta pomoći i podrške.
Vučić će o detaljima ove situacije govoriti u Skupštini Srbije u nastavku posebne sjednice o situaciji.
KFOR je jutros potvrdio da je u toku operacija Kosovske policije koja se po nalogu Tužilaštva u Prištini odvija na cijelom Kosovu i, kao i kosovske vlasti, tvrdi da se akcija na sjeveru pokrajine izvodi u okviru borbe protiv kriminala.
“Operacija Kosovske policije odvija se po nalogu Tužilaštva na cijelom Kosovu, ne samo na sjeveru, i nije uperena protiv Srba, već protiv osoba optuženih za korupciju i kriminal”, rekao je za Tanjug portparol komande KFOR Vincenzo Grasso.
“Mi za sada pratimo situaciju, u kontaktu smo sa vlastima u Prištini, ali otvorene su nam i komunikacije sa Srbijom”, kaže Grasso.
Prema njegovim riječima, u pitanju je policijska akcija kakve su se dešavale i u prošlosti, tako da KFOR “samo prati situaciju”.
On je prokomentirao i stav srpskih zvaničnika da KFOR treba da učini nešto po pitanju akcije kosovskih specijalaca.
“O tome je i ranije diskutovano, mi se ne miješamo u akcije policije, dok nam ne zatraže da interveniramo”, rekao je Grasso.

(SB)