Džamije su ispunjene, muslimani noćas traže oprost, milost i spas u najodabranijoj noći

Muslimani širom svijeta noćas u najodabranijoj noći-Lejletu-l-kadr traže oprost grijeha, mole za spas i milost.
Centralna džamija u Sarajevu, Gazi Husrev begova ispunjena je, a vjernici će pored teravih namaza prisustvuju prigodnom predavanju i dodatnom noćnom namazu.

Tako je i u svim drugim džamijama. Lejletu-l-kadr je za muslimane najodabranija noć u godini. To je noć početka objave Kur'ana i noć koja u suštini nadmašuje granice i mogućnosti ljudske spoznaje. To je noć određenja i utvrđenja svega što se ima desiti u narednoj godini: rođenja i smrti, ženidbe i udaje, nafake i plodova, zdravlja i bolesti…

U suri Kadr zapisano je da je ova noć bolja od hiljadu mjeseci. Spominje se i da je Lejletul-Kadr noć blaženstva i blagostanja.

“Mi smo ga počeli objavljivati u noći Kadr, a šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci, meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake, sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane”.

U toj noći 610. godine, u pećini Hira na brdu Nur, nedaleko od Mekke, započelo je objavljanje Kur'ana, kada je poslaniku Mujammedu a.s. objavljeno prvih pet ajeta iz poglavlja El-‘Alek.

U ovoj noći čovjek se oslobađa svih okova, a vjeruje se da se tada prima svaka iskrena dova, želja i nada.

Noć Kadr se zove i noć odredbe jer se vjeruje da se u njoj određuju i zapisuju odredbe svim Božijim stvorenjima za narednu godinu.

Klix.ba

Back to top button