POGLEDAJTE PRIČU O ČOVJEKU SA MAGIČNIM RUKAMA: Ovo je Ramić Abdurahman zvani ‘MUŠAN'…

Malo ko zna za Abdurahmana, ali kada kazete MUSAN, svi ce vam reci ko je to, kao sto ce vam reci I koliko puta im je pomogao, pricat ce o njemu sve najbolje…
Ko je zapravo taj Musan, sta mu je zanimanje i zbog cega je poznat u narodu?
U nastavku vam exkluzivno donosimo pricu o njemu i njegovom zivotu…
Abdurahman Ramic (1936),poznat je u narodu po imenu Musan ili doktor Mušan.
On je jedan od onih koji je čitav svoj život posvetio pomažući ljudima u nevolji, kada su u pitaju iscasenja zglobova (uganuća) itd., jednom rijecju vraca kosti u njihova lezista.
Musan zivi sa unukom od sina I njegovom djecom I boravi u Hranci nedaleko od Bratunca.
Uprkos onome sto mu se dogodilo u proteklom ratu, on se sa unukom vratio u Hrancu, gdje se bave stocarstvom, uz to imaju svoju mesaru, tako da je bosnjacima u tom dijelu Podrinja zagarantovana zdrava kupovina svjezeg mesa.
Naime,Musan je, kao I svi drugi, prezivio prethodni rat I nedjela “komsija srba”, koji su se predstavljali kao prijatelji,ali…kako “cetnik” da bude prijatelj I da zeli dobro jednom “muslimanu”, to su price za malu djecu,mada su I djeca danas “uznepredovala” pa ni oni vise ne vjeruju u “bajke”.
Naime 03.05.1992.Godina je za Musanovu porodicu postala tragedija koja se ne moze zaboraviti, pamtit’ ce je I sinovi I unucadi I tako dok je svijeta I vijeka.
Tog dana, tog dana, mjeseca i godine Musan je izgubio sina jedinca, kojeg su ubili, ni manje ni vise, nego ‘komsije cetnici’,koji su se do tada dodvoravali svima, krijuci svoje podmukle planove ‘koga,kako,cijeg I gdje’ ubiti, sve pod plastom ‘komsiluka’.
Svega se sjećam, napominje Mušan, 1992 godine u aprilu mjesecu, upravo te “miroljubive komsije’ su ga udarile autom dok je vozio motokultivator,i tom prilikom tesko povrijedili.
Mjesec maj je bio presudan za to…Hranca je zapaljena, mlado I staro prognano iz svojih domova.
Krijuci se u podrumu porodicne kuce u selu Ramici, ‘komsije cetnici’ su provalili I izveli Musanovog sina Saćira I brata Osmana. Kada su ih izveli ispred I na ocigled njihovih zena I djece tukli ih do iznemoglosti,a zatim odveli u psenicu,koja se nalazila preko puta kuce I tu ih I stijeljali.
Musan to nije vidio,jer je prije na par dana otisao sa unokom do Tuzle,i nije znao sta se desava u njegovom mjestu. To putovanje ga je spasilo od smrti, a da je bio tu I on bi bio na nisanu, jer je svakako bio na ‘smrtnom’ spisku.
Ko je ubio, I ko je zaduzen za ubistva clanova porodice Ramic, se zna, jer na sebi nisu imali nikakve maske niti su se krili I strahovali, to je uradio ‘komsija’ Najdan Mlađenović i njegovi momci, koji jos uvijek, kao I vecina zlocinaca, hodaju slobodano po Bratuncu i RS.
Musan je covjek koji ima tu blagodat od Boga, da moze pomagati ljudima oko uganuca kostiju.
On je pozat u narodu kao dobrocinitelj, I ko god ga je posjetio ,hvali ga I blagosilja za ukazanu pomoc… Njegova pomoc nema cijenu, ako neko hoce da ‘plati’ to plati koliko moze halaliti.
I sada kao i prije nesretnog rata Mušana posjećuju sa svih strana i prostora bivše Jugoslavije.
To je ‘posao’ koji prelazi sa oca na sina vec generacijama,tako je Musan obucio svog paunuka, koji je jos skolarac I nema bas snage za sve sto treba, tako da mu djed uskoci u pomoc.

IB.com

Back to top button