Muslimani širom svijeta danas obilježavaju Bajram, najradosniji blagdan

Klanjanjem bajram-namaza u džamijama širom BiH nastupio je Ramazanski bajram, jedan od najradosnijih dana u muslimanskoj tradiciji kojim se obilježava kraj posta i mjeseca ramazana.
Bajram-namaz je u Sarajevu klanjan u 5:42 sati, a uz minimalne vremenske razlike klanjan je i u drugim bh. gradovima. Centralna bajramska svečanost tradicionalno je održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji na Baščaršiji. Hutbu je održao i bajram-namaz predvodio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

“Tuga se smanjuje kad se dijeli, a radost samo povećava. Budite s drugima i uz druge. Posebno se pobrinite da s komšijama nemuslimanima podijelite našu radost, to je nesalomljivi duh Bosne koji prkosi svakom zlu, mržnji i podjelama. Znajte da njega vrijedi čuvati i za njega se boriti”, poručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.
Ramazanski bajram obilježava se tri dana, a drugi dan je Dan šehida. Obilaze se šehidska mezarja, a na mezarju Kovači će brojne delegacije proučiti Fatihu, Jasin i dovu.

Klix.ba

Back to top button