Vrhovni sud FBiH potvrdio presudu: Ejubović pravosnažno osuđen zbog pogibije tri djevojke

Ejubović je osuđen na kaznu zatvora zbog izazivanja teške saobraćajne nesreće u kojoj su 29. juna 2018. poginule Ajla Ibrica (18), Nađa Neradin (17) i Lejla Oruč (17), dok je teške povrede zadobila Ajla Oruč
FOTO: ARHIV
Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine odbio je žalbe Tužilaštva i odbrane i Almiru Ejuboviću (20), koji je optužen za smrt tri djevojke, potvrdio kaznu zatvora u trajanju od 15 godina i 10 mjeseci.
Time je potvrđena prvostepena presuda iz decembra prošle godine koju je izreklo Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim je predsjedavao sudija Husein Delalić.
Ejubović je osuđen na kaznu zatvora zbog izazivanja teške saobraćajne nesreće u kojoj su 29. juna 2018. poginule Ajla Ibrica (18), Nađa Neradin (17) i Lejla Oruč (17), dok je teške povrede zadobila Ajla Oruč.
Pored toga izrečena mu je sigurnosna mjera zabrane upravljanja vozilom u trajanju od pet godina i koja će početi da teče nakon odsluženja zatvorske kazne.
Presudom je utvrđeno da je Ejubović vozio bez važeće vozačke dozvole neregistrovani “BMW X5”, sa nepripadajućim tablicama, brzinom od oko 160 km/h i tako grubo prekršio saobraćajne propise.
Sudija Delalić je u obrazloženju prvostepene presude rekao da je vještak saobraćajne struke utvrdio da se Ejubović kretao autoputem A1 Sarajevo – Zenica, na kojem je bilo ograničenje brzine od 120 km/h, te da je kolovoz bio mokar.
Pojasnio je da je u mjestu Butile Ejubović iz krajnje lijeve trake srenuo u desno, na put za izdvajanje sa autoputa ka Sarajevu. Tom prilikom je izgubio kontrolu naletjevši na ogradu, te se bočno zabio u stub. Od siline udara Ajla Ibrica i Nejra Neradin su na mjesu preminule, dok je Ajla Oruč preminula u bolnici u 20.05 sati.
Sudija Delalić je istakao da se Ejubović ponašao krajnje neodgovorno i nepromišljeno kako prema svom, tako i prema životima njegovih saputnica u vozilu.
Kao olakšavajuću okolnost Vijeće je imalo činjenicu da je Ejubović mlađa osoba, te da dosad nije krivično kažnjavan i da nije pio.

Izvor: Faktor

Back to top button