Odbrana zločinca tvrdi: Mladiću je začepljeno 50 posto krvnih sudova, prijeti mu infarkt

Foto: Agencije
Odbrana ratnog zločinca Ratka Mladića, prvostepeno osuđenog na doživotni zatvor, upozorila je Mehanizam u Hagu da kod njega postoji veliki rizik od novih moždanih i srčanih napada.

Njegov advokat Branko Lukić, pozivajući se na nalaze doktora, na redovnoj konferenciji o stanju u postupku u Hagu kao glavne probleme naveo je da je “kalcificirano više od 50 posto Mladićevog mozga”, na kojem su ljekari uočili i degenerativne promjene.

Od mnogih bolesti Mladića, Lukić je u sudnici naveo još kardiovaskularne tegobe.

Branilac je kazao da je Mladić imao srčani udar 2013. godine u haškom pritvoru.

Medicinsko osoblje u pritvoru u Scheveningenu registriralo je da Mladić često pati od srčane aritmije, ali da to ne može nanijeti štetu njegovom zdravlju.

Najavio je da će odbrana tražiti reviziju cjelokupne Mladićeve medicinske dokumentacije.

Prvostepeno vjeće Haškog tribunala je 22. novembra 2017. generala Mladića osudilo na doživotni zatvor. Na tu presudu žalbu je uložila odbrana. Tužilaštvo se žalilo na dio presude kojom je Tribunal oslobodio Mladića optužbe za genocid u još šest općina u BiH.

Žalbeni postupak je u toku. Prema riječima sudije Nijambe, pred Vijećem je pet podnesaka odbrane i optužbe. U sljedećoj fazi postupka branioci i tužioci će žalbe usmeno obrazložiti pred Apelacionim vijećem sudskog Mehanizma u Hagu – pravnog nasljednika Haškog tribunala.

Avaz.ba

Back to top button