Na sahranu slavnog kamiondžije došla je samo jedna osoba, a o njegovom testamentu se još priča

Želio je umrijeti nečujno, da to ne bude vijest

Foto: Printscreen

Jedan od najvećih glumaca bivše SFRJ Pavle Vujisić bio je specifičan čovjek. Njegova najpoznatija uloga je u jugoslavenskoj humorističkoj TV seriji “Kamiondžije”, gdje je glumio s Miodragom Petrovićem Čkaljom.

Veliki glumac rođen je 10. jula 1926., a preminuo je prije 30 godina, 1. oktobra 1988. Često je pisao o smrti, kao da ju je čekao. Kao da joj se nadao.

Nije želio da iko prisustvuje pogrebu osim njegove supruge Mirjane Vuisić, a u posljednjoj verziji njegovog testamenta piše:

– Molim da se odlazak s ovog svijeta objavi tri dana poslije pogreba.

Želio je otići nečujno, da to ne bude vijest. Niko da ne slavi život koji on nije volio. Na sahrani nije bilo nikoga, samo njegova Mirjana. Nije bilo smrtovnice ni slike. I jedan pop kojeg je dovela. I nije mu rekla ko je pokojnik.

– Samo sam rekla da se zove Pavle – navela je njegova supruga.

Pavle je bio osobenjak posebne vrste. Slobodno vrijeme je provodio na rijeci Savi, daleko od svih, nikada nije izgovarao tekst kako je napisan, nije prihvatao gubljenje vremena i svoj rad je naplaćivao odmah.

Bio je glumac najšireg dijapazona i bez određenog “faha”, koji je mogao podjednako sugestivno igrati sve što odgovara njegovoj “robusnoj i pitomoj prirodi”.

Avaz.ba

Back to top button