Ramiz Salkić u Danskoj prisustvovao manifestaciji “Sjećanje na žrtve genocida: Prijedor, Ahmići i Srebrenica”

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je prisustvovao manifestaciji “Sjećanje na žrtve genocida: Prijedor, Ahmići i Srebrenica”, koja je održana u gradu Vejle, u Danskoj.Salkić je u svom obraćanju čestitao Islamskoj zajednici Bošnjaka u Danskoj na organizaciji skupa, kojim se podsjeća na genocid počinjen u Bosni i Hercegovini.

Pozvao je sve prisutne da zajedno traže i lobiraju da se zabrani negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.Evropa i cijeli civilizirani svijet imaju obavezu da zabrane negiranje i kazne negatore genocida. Moramo svi zajedno istrajati u traženju istine i pravde, ali i svi zajedno moramo više raditi za našu domovinu. Samo politički jaki možemo eliminisati sistemsku
diskriminaciju u bh. entitetu RS i spriječiti separatističke težnje u ovom entitetu. Naš narod u cijelom svijetu je pokazao da je vrijedan i uspješan i sve to treba staviti u funkciju jačanja države Bosne i Hercegovine, ali i promocije istine i pravde, te osude genocida nad našim narodom.
Uprkos svemu, mi se zalažemo za zemlju jednakih prava i jednakih mogućnosti za sve građane.

Nismo počinili genocid i nismo osuđeni za udruženi zločinački poduhvat i zato smo zahvalni našem vojnom i političkom rukovodstvu koje nas je vodilo tokom odbrane od agresije na našu zemlju.
Sa ovoga mjesta poručujem da je zajednični imenitelj onoga što se desilo od 1992. do 1995. godine, utvrđen presudama svjetskih i domaćih sudova. Izvršena je agresija na našu zemlju, počinjeno etničko čišćenje i genocid, uništeno stotine džamija i vjerskih objeketa, a mi svake godine u kabure spuštamo tabute naših najmilijih i po grobnicama tražimo posmrtne ostatke. To je jedina istina i naša, nažalost, stvarnost i svakodnevnica, poručio je u svom obraćanju Salkić.Inače, na današnjem skupu u gradu Vejle je prisustvovao i Poul Nyrup Rasmussen, bivši premijer Danske i bivši zastupnik u Evropskom parlamentu i Dan Arnløv, dogradonačelnik grada Vejle.Na manifestaciji u Danskoj je govorio i Osman ef. Kozlić, muftija lslamske zajednice Bošnjaka u Evropi.

Back to top button