Republika Srpska jača policiju žandarmerijom i novim naoružanjem

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač najavio je da će dva oklopna vozila “despot” u narednih 10-15 dana ovom ministarstvu biti isporučena dva ovakva vozila.

Lider SNSD-a Milorad Dodik uz to je najavio i dodatno jačanje namjenske industrije.

Ranije je MUP RS povukao iz zakona članove koji se odnose na uspostavljanje rezervnog sastava policije RS-a, a najavio uvođenje žandarmerije.

Reakcija OHR-a

OHR je pozdravio to što je Republika Srpska odlučila da ne nastavi s uspostavom rezervnog sastava policije.
“Što se tiče najave RS-a u vezi s reorganizacijom policije, OHR bi želio steći bolje shvatanje o tome kakvi su planovi RS-a, prije nego što iznese eventualne dalje komentare u vezi s ovim pitanjem. Bez obzira na to, i dalje postoji potreba za poboljšanom saradnjom između agencija za provođenje zakona u BiH, s ciljem rješavanja problema koji se javljaju u cijeloj zemlji, poput npr. problema s migracijama”, kazali su iz OHR-a za Vijesti.ba.

Đonlagić: Diplomatska ofanziva urodila plodom

Zastupnik u Parlamentu BiH Dženan Đonlagić kazao je da su diplomatska ofanziva zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a gospodina Palmera, kao i najava Federacije BiH da će također uvesti rezervni sastav policije kao kontramjeru, evidentno “urodili plodom”.

“Od samoga početka ističemo da je ta namjera bila kršenje Anexa 10 Daytonskog sporazuma i uvođenje debalansa u naoružavanju policije”, kaže Đonlagić.

Đonlagić dodaje kako je u narednom periodu potrebno završiti popunu aktivnog sastava policije, te unaprijediti materijalno-tehnički status aktivnih policijskih službenika na svim nivoima vlasti kako bi se država mnogo djelotvornije uhvatila u koštac sa upravljanjem migrantske krize, kao i drugim sigurnosnim izazovima.

On dodaje kako ipak treba vidjeti šta će u konačnici značiti uvođenje tzv. žandamerije, jer može biti i militantnija opcija, nego rezervna policija.

“Dakle, ne praviti euforiju oko ukidanja određenih članova u izmjenama Zakona, pratiti daljnje korake i poteze Vlade RS i u konačnici djelovati kontramjerema ako za to bude realne potrebe”, zaključio je Dženan Đonlagić.

Čolpa: FBiH treba uvesti žandarmeriju

Predsjednik Građanskog aveza i zastupnik u Parlamentu FBiH Nihad Čolpa smatra da FBiH treba odgovoriti identičnim mjerama, jer je žandarmerija militantnija opcija od rezervnog sastava, obzirom da žandarmerija djeluje kao organizovana formacija 24 sata dnevno.

Dakle, žandarmerija je vojna formacija, tj. aktivni rezervni sastav.

“Pripadnici žandarmerije žive, rade i djeluju u uslovima kasarnskog života, a još jedna od podudarnosti sa vojnom formacijom je da su činovi u žandarmeriji vojni, a ne policijski”, kaže Čolpa.

Naši partneri u EU, dodaje on, neće blagonaklono gledati na žandarmerijske jedinice u FBiH, ali mi više nikada svoju sudbinu ne smijemo prepustiti dobroj volji ljudima koji otvaraju studentske domove nazvane po ratnom zločincu Radovanu Karadžiću i vlasti koja je fizički u 2019. godini, a duhovno u 1943. godini kada je Draža Mihajlović klao žene, djecu i starce po istočnoj Bosni.

“Prošlost nam je pokazala da je mirna Bosna i Hercegovina jedino moguća ako postoji ravnoteža u svim segmentima onih koji su za jedinstvenu i stabilnu Bosnu i Hercegovinu i onih koji su protiv takve BiH”, zaključio je Nihad Čolpa.

Galić: Odluka je očekivana

Dragan Galić, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske kazao je za Vijesti.ba kako je odluka MUP-a RS-a da odustane od uvođenja rezervnog sastava policije očekivana.

“Odustajanje od rezervnog sastava MUP-a RS nije nikakvo iznenađenje, jer je već ustaljena praksa da se mjesecima dižu tenzije oko određenih pitanja, dovode nas na rub sukoba, a onda se odustaje i ta priča se zaboravlja”, kaže Galić.

Galić dodaje kako se bespotrebno i ishitreno ušlo u ove izmjene Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske i odustajanje od strane Ministarstva unutrašnjih poslova nije iznenađenje.

“Rezervni sastav je imao podršku u NSRS i vlasti i opozicije, pa se postavlja pitanje da li su problemi zbog kojih se prvobitno krenulo u formiranje, poput migrantske krize, odjednom nestali?”, kaže on.

Dragan Galić na kraju kaže kako MUP Republike Srpske šalje vrlo nejasne poruke građanima.

SAD: Korak u pravom smjeru

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu kazali su da je odluka da se povuku amandmani na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske korak u pravom smjeru, jer bi se njima stvorili uvjeti za formiranje rezervnog sastava policije Republike Srpske.

“Kao što smo i ranije govorili, uspostava rezervnih policijskih sastava u bilo kojem entitetu ne doprinosi rješavanju transnacionalnog pitanja poput migrantske krize. Jedino će veći stepen koordinacije i interoperabilnosti doprinijeti stabilnijoj i sigurnijoj Bosni i Hercegovini. S druge strane, rezervne policijske snage bi samo povećale tenzije i vodile ka eskalaciji nepovjerenja. Također, tražimo dodatne informacije od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske o informaciji od 24. juna prema kojoj će jedinice za podršku promjeniti naziv u “žandarmeriju”, koja se definiše kao vojna komponenta institucija za primjenu zakona”, naveli su iz Ambasade SAD-a.

Oni su naveli kako Sjedinjene Američke Države ulažu milione dolara u BiH u policijske jedinice koje nisu militarizovane i koje su, prije svega, u u funkciji zaštite građana i ti ciljevi će i dalje biti njihov prioritet.

Field: Treba vidjeti šta je žandarmerija

Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field, komentirajući za “Dnevni avaz” odluku MUP-a bh. entiteta RS da odustaje od formiranja rezervnog sastava policije, kazao je da Britanska ambasada pozdravlja odluku RS-a da ne poduzima dalje korake u formiranju rezervnog sastava policije.

“Takvi koraci u oba entiteta bi bili destabilizirajući. Potrebno je vidjeti šta se u ovom kontekstu podrazumijeva pod “žandarmerijom”. Svi nivoi trebaju efikasnije saradjivati po pitanju stvarnih sigurnosnih izazova koji su povećani zbog migrantske situacije u BiH”, kazao je Field.

(Vijesti.ba)

Back to top button