ZAŠTO DERMATOLOZI NE KORISTE LUFE I SUĐERE: IZBJEGNITE IH I VI

Prekomjernim pranjem koža ostaje bez prirodnih lipida. Na uglovima i spiralama lufe se razmnožavaju bakterije čime se stvara potencijal za ozbiljne infekcije.

Tuširanje oslobađa tijelo mikroba i bakterija, međutim, osjećaj čistoće ne zavisi od toga koristite li lufe ili različite sunđere za kupanje. Naprotiv – većina dermatologa ih ne preporučuje i definitivno ih ne bi koristili na licu.

Lufa je gruba za vašu kožu

– Treba izbjegavati trljanje lufom ili sunđerom, jer su previše iritirajući i oštećuju kožu, kaže dr Beniamin Garden, dermatolog iz Chicaga.

– Nježno upotrebljavajte prste kako biste trljali lice i oprali ga lagano, dodaje. Prekomjernim pranjem koža ostaje bez prirodnih lipida koji su važan dio zaštite zbog čega Peter O'Neil, načelnik Odsjeka za dermatologiju u bolnici NYU Winthrop Hospital na Long Islandu, predlaže korišćenje blagih sredstava za čišćenje i izbjegavanje snažnog trljanja.

Lufa i bakterije idu ruku pod ruku

Joel Schlessinger, doktor medicine, sertifikovani dermatolog i saradnik RealSelf-a kaže da je to jedna od stvari koje dermatolozi nikada ne stavljaju na lice zbog bakterija.

– Ne bih preporučio da se upotrijebi ‘luf ili lufa’, kaže Shlezinger.

– Lufe i sunđeri su u dodiru sa mnogim nečistim djelovima tijela, a zatim budu ostavljene i na njihovim uglovima i spiralama se razmnožavaju bakterije. Organizmi se talože u ovim prostorima, posebno u toplom, vlažnom okruženju tuša, objašnjava dr. O'Neil.

– Ovo stvara potencijal za ozbiljne infekcije, posebno kod pacijenata sa slabim imunološkim sistemom, zbog bolesti ili korištenja nekih ljekova, dodaje on.

Ali bakterija na lufama nije novo otkriće. Istraživanja koja datiraju još 1994. godine pokazuju da se lufom prenose bakterije koje mogu izazvati infekciju.

Evo šta treba da uradite ako insistirate da koristite lufu

Postoje neki slučajevi u kojima bi bilo logično da se tokom tuširanja koriste lufe i sunđeri. Dr. O'Neil povremeno preporučuje lufu pacijentima sa kožnim bolestima koje dovode do nakupljanja ćelija, kao što je psorijaza. Ako je koristite, preduzmite mjere predostrožnosti: izbjegavajte pretjerano ribanje, ograničite upotrebu na jednom ili dva puta nedjeljno, uvijek lufu temeljno isperite prije nego što je ostavite da se potpuno osuši, kaže dr O'Nil. Namakanje u sirćetu ili razblaženom izbjeljivaču smanjuje rast mikroorganizama.

(Hayat / Foto: Ilustracija)

Back to top button