Pogledajte ‘horor’ vožnju kroz jezivi Vranduk, a tek kad izađete – šok! Radar ‘lovi’ na 20 km/h!

Na magistralnom putu M-17 Zenica – Nemila, zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, i danas se saobraća naizmjenično, jednom trakom. Tokom dana, zbog pojačanog prometa vozila na ovoj dionici, formiraju se duge kolone u oba smjera, saopćeno je jutros iz BIHAMK-a.

Svi oni koji su se posljednjih mjeseci, sedmica i dana zaputili iz Zenice prema Žepču (pa dalje) i obrnuto, suočili su se sa velikim problemima. Famozni tunel Vranduk noćna je mora vozačima koji putuju najprometnijom saobraćajnicom u Bosni i Hercegovini. Nezadovoljstvo je eskaliralo proteklih dana kada su pojedinci u kolonama na temperaturama većim od 30 stepeni Celzijusa čekali i po tri-četiri sata – piše Faktor.

Radovi na sanaciji tunela traju od prošle godine, a onima koji često prolaze ovom dionicom nevjerovatno je da se pomaci ne vide!? Naprotiv, situacija je iz dana u dan sve gora, a vožnja kroz tunel koja traje nešto manje od tri minuta pravi je horor. Možda odgovor na pitanje o dinamici radova najboljepotvrđuje to da smo tokom vikenda u popodnevnim satima na mjestu radova mogli vidjeti tek četiri-pet radnika…

Kako izgleda vožnja, od ulaska, do izlaska iz tunela, možete pogledati u videozapisu.

Oni koji se odluče “zaobići” Vranduk, mogu koristiti alternativni pravac Zenica – Tetovo – Nemila i ovu dionicu će preći za 50-ak minuta (u idealnim uvjetima). No, “mali problem” je što su i na ovom pravcu u toku radovi na asfaltiranju, tako da se na mjestima radova saobraća jednom trakom, uz povremene kraće obustave. Također, put nije u idealnom stanju, tako da morate biti oprezni kako ne biste ostali bez kartera ili točka.

A onda, kada mislite da ste uspješno prošli sve barijere, kada ugledate urađen asfalt, te konačno imate priliku “dodati gas”, dočeka vas saobraćajni znak na kojem piše da je ograničenje brzine 20 km/h! Nekoliko metara dalje i policijska patrola i dobro raspoloženi “čuvari reda i mira”, koji bez razmišljanja “vade” prvog iz kolone i isporučuju mu “čestitku” za prekoračenje brzine.

Nanese li vas put na ovu dionicu, kroz Vranduk ili zaobilaznicom, najbitnije je da se naoružate strpljenjem.

buka/ Faktor

Back to top button