Nikšić poručio kolegama u Tuzli: Sa SDA možete kao pojedinci, a ne u ime SDP-a

Nakon odluke tuzlanskog ogranka Socijaldemokratske partije da pokušaju napraviti vlast u tom kantonu sa Strankom demokratske akcije reagovao je lider SDP-a Nermin Nikšić. On je za Klix.ba poručio da oni koji žele koalirati sa SDA to mogu učiniti samo kao pojedinci, a ne uime SDP-a.
“Nažalost pokazalo se kako je dio kantonalnog odbora i mali dio kluba zastupnika odlučio da prekrši odluke organa SDP BiH koje su usvajanjem izvještaja o radu Glavnog odbora i Predsjedništva prihvaćene i potvrđene od Kongresa. Zatražit ću izvještaj sa sjednice kantonalnog odbora jer prema mojim informacijama, kao ni na prethodnoj sjednici, ni danas nije bilo kvoruma za odlučivanje. To očito rukovodstvu Kantonalne organizacije nije smetalo da donese takvu neprovodivu odluku”, rekao je Nikšić.

Prvi čovjek SDP-a kaže da se ne želi baviti špekulacijama, a koje govore o razlozima zbog kojih se žurilo i zbog kojih u Tuzlanskom kantonu navodno morali donijeti ovakvu odluku. “Za mene je sasvim dovoljna činjenica da su svojim postupkom direktno prekršili odluke organa SDP BiH i Statut SDP-a. Nadam se da su oni koji su isforsirali pokuśaj donošenja nestatutarne odluke svjesni svojih postupaka i posljedica koje će ona proizvesti. Jedno je sigurno, odluke organa SDP BiH su na snazi i neće se mijenjati, odnosno SDP BiH neće koalirati sa SDA, HDZ i SNSD. Oni pojedinci koji to žele iz njima poznatih razloga svakako mogu, ali kao pojedinci, a nikako u ime niti kao dio Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine”, bio je jasan predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Danas je u Tuzli održana sjednica Kantonalnog odbora SDP-a na kojoj je donesena odluka o procesu formiranja vlasti sa SDA. Odluka je donesena sa 44 glasa za, četiri su bila protiv, dok je jedan član bio suzdržan.

Kantonalni odbor SDP-a u Tuzli je ovim potezom prekršio odluku Glavnog odbora da se neće ići u koaliciju sa SDA, HDZ-om i SNSD-om niti na jednom nivou vlasti.

Back to top button