Zašto kod susreta sa zmijom treba udarati nogom u zemlju?

Zmije nemaju vanjskih slušnih organa pa slabo čuju zvukove koji se šire zrakom, ali zato preko kostiju donje čeljusti vrlo dobro osjećaju vibracije tla te ih udaranje o tlo plaši. Ali bit će dovoljno zaobići zmiju u širokom luku ili skrenuti u suprotnom smjeru od nje.

Ali, najvažnije je spriječti ugriz tako što ćete u šetnji nositi duge hlače i dužu obuću kako bi se noge zaštitile od ugriza. Treba paziti gdje stajete, a prije odmora provjeriti mjesto na koje se želi sjesti, piše “Metro portal“…

U slučaju otrovnog zmijskog ugriza zmiju ne treba pokušati ubiti ili uhvatiti kako bi se odnijela doktoru, jer bi mogla ponovno koga ugristi. Doktori vrlo dobro prepoznaju ugriz otrovnice.

Osoba koju je ugrizla zmija trebala bi se smiriti te ukloniti odjeću i nakit s mjesta ugriza zbog oticanja tkiva te ranu pustiti da slobodno krvari bez rezanja ili isisavanja otrova. Dobro bi bilo očistiti ranu i imobilizirati ugrizeni ekstremitet čvrstim predmetom i zavojem, a ugrizenog što prije prevesti do najbliže medicinske ustanove.

Portal Svjetlo Dunjaluka

Back to top button