Bosanci traže utjehu u piću: Za godinu i po popili smo oko 300 miliona KM alkohola

U Bosnu i Hercegovinu prošle je godine uvezeno oko 172,9 miliona tona alkoholnih pića, vrijednosti 207,6 miliona maraka. Podaci su ovo potvrđeni za „Avaz“ u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. Evidentno je da raste uvoz alkohola u našu zemlju, jer u odnosu na 2017. i 2016 godinu uvoz piva, vina, vermuta te rakije u prošloj godini porastao je za oko 20 miliona maraka!

Prvo mjesto

U prvih šest mjeseci ove godine UIO je registrirao uvoz 74,9 miliona tona alkohola vrijednosti 83,8 miliona KM. To znači da je na naše tržište za godinu i po uvezeno alkohola u vrijednosti od oko 291 milion maraka!

Pivo je na vrhu liste omiljenih pića, a lani smo ga uvezli za 125,6 miliona KM! Od januara do danas za pivo smo dali još 48,3 miliona maraka.

Kupujmo domaće

Iako BiH ima domaće pivare s odličnim proizvodima, koji također imaju svoje kupce, jasno je da su ogromne cifre koje se izdvajaju za alkohol, koji spada u luksuznu robu.

To ističe i Admir Kapo, predsjednik Udruženja „Kupujmo i koristimo domaće – kvalitetno proizvedeno u BiH“.

– Alkoholna pića, ali i voda, godinama se uvoze u enormnim količinama. Smatram da je to ponajviše utjecaj marketinga. Jer, mi imamo pivare koje mogu pokriti kompletno tržište kvalitetom u odnosu na cijenu. Zato su podaci o količini uvezenog piva poražavajući – kaže Kapo.

Vino je na drugom mjestu i za godinu i po uvezeno je oko 50 miliona maraka. Vermut je na trećoj poziciji među najviše uvezenim alkoholnim pićima.

Prema podacima UIO najviše piva u prošloj godini uvezeno je u BiH iz sljedećeh zemalja:

56,8 miliona maraka iz Srbije

27,4 miliona maraka iz Hrvatska

16,3 miliona maraka iz Slovenija

4,07 miliona maraka iz Makedonija

3,2 miliona maraka iz Njemačke

2,2 miliona maraka iz Holandije

1,3 miliona maraka iz Mađarske

Face.ba

Back to top button