DEDO MUHAMED U 92. GODINI KREĆE NA MARŠ MIRA, KROZ SUZE JE PROZBORIO: “Imam noge takve da mogu opet da idem u Srebrenicu pješke, ali sad ne vidim na oči i treba mi vodič…”

Među najstarijim učesnicima ovogodišnjeg Marša mira, koji iz Nezuka ka Potočarima kreće u ponedjeljak 8. jula, je 91-godišnji Muhamed Alić iz Teočaka.


Do sada je, kaže, učestvovao u svim pješačkim pohodima kojima se odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Kako je ispričao zdravlje ga još dobro služi, pa može pješačiti. Jedini problem mu je što ne vidi dobro i potreban će mu biti vodič u pješačkom pohodu, prenosi za Glas Drine.

– Ja imam 91 godinu, nastala je 92. Hvala Bogu da imam noge takve da mogu opet da idem u Srebrenicu pješke, ali sad ne vidim na oči i treba mi vodič- priča Muhamed i dodaje da bi volio kada bi neko njegovih godina mogao ići s njim prema Potočarima.

srebrenica

U dosadašnjim pješačkim pohodima, priča Muhamed, među prvima je dolazio na odredište. Teško mu pada kada razmišlja o genocidu u Srebrenici. Zato mu je želja da, dok je živ, odaje počast žrtvama.- Izginulo je mladića i mladića. To me motiviše i danas dan. Ti mladići nikome nisu bili krivi, ni dužni, osim što su bili muslimani – kroz suze priča Muhamed.

srebrenicapotocari

Muhamed ističe da se o Srebrenici mora govoriti i da se razmjere genocida najbolje vide u Potočarima.

– Da je bogdom da svaki čovjek iz Bosne i Hercegovine ode u Potočare i vidi to. Makar jedanput – poručuje Muhamed.

Novi.ba

Back to top button