Najveća želja preživjelih je da prođu trasu od Kameničkog brda do Buljima

Prošle godine učesnike kiša osujetila u tom naumu

U ponedjeljak ujutro će krenuti 15. Marš mira od Nezuka do Potočara, a na put dugačak preko stotinu kilometara krenut će oko 6.000 učesnika. Kao i prošle godine planirano je da se prvi put prođe trasom Kameničko brdo – Buljim.

– Prošle godine nas je kiša osujetila u tom naumu. Najveća želja naš preživjelih je da prođemo tom trasom. Na lokalitetu Bukve je naših hijadu saboraca pobijeno, još toliko se predalo u ruke neprijatelja, a samo mi preživjeli znamo kakav je pakao bio na tom mjestu tih dana. Međutim ako dva dana zaredom bude padala kiša ponovo nećemo moći iz bezbjedonosnih razloga ići tom trasom – kaže Munir Habibović, predsjednik pododbora za održavanje Marša mira.

Ukoliko se pomenutom trasom prođe posljednjeg dana Marša mira, dakle 10. jula, učesnici će prvi put u bijelu dolinu nišana u Potočarima ući posljednji.

– Trasa je vrlo zahtjevna i zbog toga bi u Potočarima trebali biti poslije 20 sati, nakon čega će uslijediti iznošenje tabuta na musalu – kaže Habibović.

Do nedjelje se za učešće u Maršu mira prijavilo 4.500 učesnika putem interneta, a organizatori očekuju da će dodatnih 1.000 – 1.500 biti u Nezuku.

Komandant 28. divizije Armije R BiH Naser Orić pozvao je sve učesnike da na dostojanstven način odaju počast njegovim saborcima koji nisu uspjeli doći do slobodne teritorije, dok je Kada Hotić, u ime majki Srebrenice, poručila kako se genocid ne može izbrisati gumicom i da su se majke izborile da se o genocidu u Srebrenici priča u cijelom svijetu.

Po peti put iz Turske na Marš mira je krenula Gulsen Dokgoz dok su njeni prijetelji, kako ističe, po šesti put na ovom za njih svetom mjestu.

– Moja porodica dosta zna o Srebrenici. Meni Srebrenica predstavlja nešto posebno kao i mojoj porodici tako da moje srce uvijek je puno bola i tuge kada idem putem gdje su ubijani moji Bošnjaci – kazala nam je Dokgoz.

Prvog dana Marša mira učesnici će od Nezuka pješačiti preko Crnog vrha, gdje je otkrivena najveća masovna grobnica u BiH, Snagova te do Lipnja gdje će biti organizovan prvi historijski čas. Organizatori su posebno upozorili sve učesnike da se pridržavaju pravila ponašanja te da će svi oni koji ne budu poštovali upute biti udaljeni iz kolone i predati nadležnoj policijskoj stanici.

Zasrebrenicu

Back to top button