Majke Srebrenice poslale uredniku BHRT-a Radoji Cvjetove Srebrenice

Urednik Informativnog programa BHT1 Marko Radoja prošle godine je donio odluku da voditelji ove televizijske kuće na reveru ne nose Cvijet Srebrenice kao simbol stradanja žrtava srebreničkog genocida. Radoja je, pored ove zabrane, tražio i da se njegovo ime ne potpisuje na odjavnim špicama informativnih emisija, koje su posvećene izvještavanju sa obilježavanja godišnjice genocida i ukopu žrtava u Potočarima.

U povodu toga Udruženje ‘Majke Srebrenice’ propručenom poštom poslale su uredniku Radoji 10 srebreničkih cvjetova.

Kako su obećale još prošle godine, Majke su Radoji poslale cvjetove, te se nadaju da će voditelji imati simbole Srebrenice na reveru. Marko Radoja je za urednika Informativnog programa BHT1 imenovan u martu 2018. godine. Prije zaposlenja na BHT-u, radio je kao novinar RTRS-a i Al Jazeere Balkans.

Samostalni sindikat radnika (SSR) u BHRT-u od menadžmenta BHRT-a tražio je smjenu urednika IP-a BHT1 Marka Radoje zbog narušavanja ugleda BHRT-a i prekoračenja ovlaštenja, povodom njegovih istupa u javnosti i neovlaštenih postupaka kada je u pitanju obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici.

Nikada nije došlo do konačnog epiloga ovog događaja.

(Patria)

Back to top button