NAJMLAĐI UČESNIK ‘MARŠA MIRA’ ŠESTOGODIŠNJI SALMIR SINANOVIĆ IZ SREBRENICE

Učesnici “Marša mira 2019” danas su prešli drugu etapu puta. Nekoliko hiljada učesnika će prenoćiti u Mravinjcima, a sutra će nastaviti put prema Potočarima gdje će stići u večernjim satima.

Među nekoliko hiljada učesnika svih generacija je i šestogodišnji Salmir Sinanović.

U “Maršu mira” učestvuje sa svojim ocem Mirsadom Sinanovićem, koji je u julu 1995. godine preživio put smrti, javlja Anadolu Agency (AA).

– Ja sam prešao dvanaest marševa. Zadnje tri godine nisam išao, zbog zdravstvenih problema. Moja djeca idu sa mnom da se upoznaju šta se dešavalo. Ove godine je i Salmir učesnik Marša mira. Ide on dobro – govori Mirsad Sinanović.

Mirsad Sinanović svake godine učestvuje na Maršu mira, a s njim i njegova djeca. Kaže da mu se, putujući kroz šume s hiljadama drugih učesnika, “vraćaju slike”.

– Čujem ponovo dozivanja, urlike, jauke. Sjetim se gdje sam koga i kad posljednji put vidio – kaže Mirsad Sinanović.

Salmir stidljivo kaže da će ići i naredne godine na Marš mira “zajedno sa svojim babom i sestrama” i dodaje da “uopće nije umoran”.

Mirsadu Sinanoviću su u genocidu u julu 1995. godine ubijena dva brata i otac. U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari ukopana su Mirsadova braća Senad i Sadik.

Mirsadov otac Salčin je pronađen, ali su pronađene samo dvije potkoljenice i glava. Porodica se nada da će biti pronađeno još dijelova tijela nakon čega će izvršiti ukop.

Učesnici “Marša mira 2019” su danas prešli drugu etapu puta. Nekoliko hiljada učesnika će prenoćiti u Mravinjicma, a sutra će učesnici nastaviti put prema Potočarima gdje će stići u večernjim satima. Među nekoliko hiljada učesnika svih generacija je i šestogodišnji Salmir Sinanović. U “Maršu mira” učestvuje sa svojim ocem Mirsadom Sinanovićem koji je u julu 1995. godine preživio put smrti. ( Adem Mehmedovic – Anadolu Agency )

Danas Mirsad sa svojom porodicom živi u srebreničkom selu Risići.

Drugu etapu ovogodišnjeg “Marša mira” prešao je danas i Selim Mehmedović.

– Ponovo sam prešao. Ja sam u suprotnom pravcu išao u julu 1995. godine. Danas je sa mnom moja kćerka. Što se tiće umora, ne osjećam ga – govori Mehmedović.

Učesnici Marša mira će sutra preći dio trase Kamenice – Kameničko brdo – Buljim. Dosad ovaj dio trase učesnici Marša mira nisu prolazili iz sigurnosnih razloga.

– Bez obzira na vremenske prilike, ide se tim dijelom staze. Odluku smo donijeli i učesnici će proći dijelom trase Kamenice – Kameničko brdo – Buljim. To je zahtjevan dio trase, ali vjerujem da će sve dobro proći – rekao je Munir Habibović, predsjednik pododbora za “Marš mira 2019”.

Učesnici “Marša mira 2019” su danas prešli drugu etapu puta. Nekoliko hiljada učesnika će prenoćiti u Mravinjicma, a sutra će učesnici nastaviti put prema Potočarima gdje će stići u večernjim satima. Među nekoliko hiljada učesnika svih generacija je i šestogodišnji Salmir Sinanović. ( Adem Mehmedovic – Anadolu Agency )

(Hayat / Foto: AA)

Back to top button