Nana Hasma Fejzić deseti put na čelu kolone stigla u Potočare

edamdesetdvogodišnja Hasma Fejzić iz Donje Kamenice kod Zvornika deseti je put ove godine bila na čelu kolone od oko 6.000 učesnika Marša mira, koji su prije nekoliko minuta stigli u Potočare.

Na ovaj način već godinama nana Hasma odaje počast žrtvama genocida u takozvanoj zaštićenoj zoni UN-a, među kojima je i njen rahmetli suprug Husein, kojeg su zločinci ubili u školi u Grabavicama.

Pored muža, Hasmi su u genocidu ubijeni brojni rođaci i prijatelji.

– Ovdje mi je muž ostao, odvojili su ga, strah sam preživjela. Ispred nas su zaklali dijete od tri mjeseca dok ga je majka dojila. Ona se okamenila i ostala je takva. Bol je uvijek prisutna, potrese me sve. Ima u putu umora, kiša je padala… sinoć smo spavali pod šatorom – kaže nana Hasma.

Svog ubijenog muža Hasma je posljednji put vidjela nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine. Dvije godine ranije u Srebrenicu su izbjegli iz svog rodnog sela.

Nakon pada Srebrenice, Hasma je autobusom prebačena do Kladnja, a Husein je krenuo kroz šumu ne bi li živ stigao do slobodne teritorije.

Njegove posmrtne ostatke našli su godinama kasnije u Križevićima. Da joj uvijek bude blizu i da mu u svakom trenutku može proučiti fatihu, ukopala ga je kod kuće.

Na Marš mira, kazala je ranije više puta, ići će sve dok je noge budu mogle nositi.

Izvor:
Faktor

Back to top button