Učesnici “Marša mira” danas stižu u Potočare

Svaka stopa staza koje ćete proći je natopljena krvlju naših saboraca. Vodite računa o tome, upozorio je Naser Orić

Foto: E. Skokić

Veliki broj učesnika ove godine je na stotinjak kilometara dugom putu do Potočara, a neki su uspješno i stigli. “Marš mira” danas bi trebao biti završen.

Petnaesti po redu ”Marš mira” privukao je učesnike iz svih dijelova svijeta i različitih vrsta svjetonazora, a svi oni su došli samo s jednim ciljem – da dostojanstveno odaju počast žrtvama genocida koji su počinili pripadnici Vojske i MUP-a RS u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenici u julu 1995. godine.

Komandant odbrane Srebrenice Naser Orić prethodno je pozvao učesnike marša da se pridržavaju kodeksa ponašanja.

– Svaka stopa staza koje ćete proći je natopljena krvlju naših saboraca. Vodite računa o tome – upozorio je Naser Orić.

Pripreme za osiguranje komemorativnog skupa 11. jula u Potočarima i “Marša mira” teku po planu, rečeno je jučer u Zvorniku na sastanku Štaba akcije “Srebrenica 2019”.

Analizirane su dosadašnje aktivnosti u vezi s pripremama osiguranja tih događaja.

– Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, u saradnji sa sigurnosnim agencijama u Bosni i Hercegovini i predstavnicima LOT tima EUFOR-a, poduzima sve aktivnosti da bi osiguranje navedenih događaja proteklo uredno i bez incidenata – saopćeno je iz Policijske uprave Zvornik.

Ove godine u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari 11. jula bit će ukopani posmrtni ostaci 33 žrtve genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o proglašenju 11. jula Danom žalosti u Bosni i Hercegovini.

Avaz.ba

Back to top button