NEZAVISNI BLOK POZIVA NA HITNU REAKCIJU AMBASADA: „Otkažite najavljene susrete sa Miloradom Dodikom sve dok ne prestane negirati genocid u Srebrenici“!

Negiranje genocida u Srebrenici od strane člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika je prevršilo sve mjere i mora biti zaustavljeno

Iako su svi relevantni međunarodni zvaničnici apostrofirali važnost zabrane negiranja genocida u Srebrenici, Dodik ponovo izražava nepoštivanje kako žrtava i njihovih porodica, tako i zvaničnih činjenica vezanih uz srebrenički genocid i nepoštivanje zvaničnika koji su se jasno odredili prema po ovom pitanju, kao i zemalja i međunarodnih institucija iz kojih dolaze ti zvaničnici.

Podsjećam da su Komesar EU za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn i Federica Mogherini, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku, potpisali zajedničku izjavu povodom obilježavanja genocida u Srebrenici koja jasno kaže da nema mjesta zapaljivoj retorici, poricanju, revizionizmu ili glorifikaciji ratnih zločinaca, da su pokušaji ponovnog pisanja historije u Bosni i Hercegovini neprihvatljivi. Američki državni sekretar Mike Pompeo bio je još jasniji rekavši da se srebrenički genocid ne smije nikada poreći niti zaboraviti. Također je predsjednik grupacije Evropskih narodnih stranaka (EPP) Joseph Daul uputio žestoke kritike na račun onih koji veličaju ratne zločince i negiraju genocid kao i šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Bruce Berton. Ne smijemo zaboraviti ni britanskog ministra vanjskih poslova Jeremy Hunt-a koji je apostrofirao važnost nastavka suprotstavljanja i osuđivanja svakog pokušaja negiranja zločina koji se desio u Srebrenici.

Zar ovo nije dovoljno za ozbiljnu i konkretnu diplomatsku reakciju?

Nezavisni blok poziva sve ambasadore i predstavnike međunarodnih organizacija u BiH da otkažu aktuelne i da odbace najavljene i moguće susrete sa Miloradom Dodikom sve dok ne prestane negirati zvanično i sudski dokazanu činjenicu – genocid u Srebrenici. Također, pozivamo sve parlamentarne stranke na nivou Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da konačno usvoje Zakon o zabrani negiranja genocida u BiH, jer žrtve a i sama historija neće imati potreban mir dok se to ne dogodi. Ako Parlament BiH to hitno ne uradi, očekujemo da Visoki predstavnik iskoristi svoje ovlasti i nametne ovaj zakon”- izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka povodom sramnog istupanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji ponovlja neistinu da u Srebrenici u julu 1995. nije počinjen genocid nad Bošnjacima, ocijenivši da je u pitanju “mit poput onoga koji Srbi imaju o Kosovu, stoji u saopćenju Nezavisnog bloka.

Foto: Arhiv

Slobodna-Bosna

Back to top button