Ove godine ukop posmrtnih ostataka 86 Prijedorčana

Kolektivna dženaza žrtvama ubijenim u jednom od najvećih zločina u ratu u BiH bit će klanjana 20. jula.

Najmanje 200 Bošnjaka strijeljano je na Korićanskim stijenama 21. augusta 1992. godineAnadolija
Na kolektivnoj dženazi u Prijedoru, 20. jula, bit će ukopano 86 žrtava ubijenih 1992. godine, potvrdila je za Anadoliju glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Emza Fazlić.

„Nakon identifikacije posmrtnih ostataka žrtava sa Korićanskih stijena u Centru za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu, koja je počela 1. jula, porodice su dale saglasnost za ukop 86 žrtava na kolektivnoj dženazi“, izjavila je Fazlić.

Kolektivna dženaza bit će klanjana na stadionu Vedro Polje u Hambarinama, u Prijedoru.

„Identifikacijama je potvrđen identitet ukupno 91 žrtve sa područja Prijedora, Kozarca i Kotor Varoši. Nakon identifikacije, porodice su dale saglasnost za ukop 86 žrtava, koji će biti obavljen na pojedinačnim mezarjima u Prijedoru. Najveći broj žrtava – 68, bit će ukopan na Šehidskom mezarju Kamičani. Većina žrtava koje će biti ukopane ove godine su žrtve čiji su posmrtni ostaci pronađeni na Korićanskim stijenama. Uglavnom se radi o nekompletnim posmrtnim ostacima“, istakla je Fazlić.

Naknadni ukop pet žrtava
U tri slučaja, kako je kazala, radi se o žrtvama koje su pogrešno identifikovane klasičnom metodom, a čiji su ostaci pronađeni u grobnicama Hrastova glavica, Kamičani te Šehidskom mezarju Čarakovo.

Pet identifikovanih žrtava bit će naknadno ukopano po odluci njihovih porodica. Radi se katolicima koji su također nastradali na Korićanskim stijenama u zločinu koji se dogodio u julu 1992. godine, pojasnila je Fazlić.

Najmanje 200 Bošnjaka strijeljano je na Korićanskim stijenama 21. augusta 1992. godine, a na mjestu pogubljenja ekshumirano je 135 posmrtnih ostataka, među njima 86 lobanja.

U Prijedoru je 20. jula 1992. godine, prema podacima udruženja koja okupljaju preživjele žrtve i porodice žrtava, počinjen jedan od najvećih zločina u ratu u BiH od 1992. do 1995. godine, kad je u jednom danu ubijeno oko 1.600 civila mahom bošnjačke nacionalnosti.

Izvor: Agencije

Back to top button