Dirljiva priča iz Gradačca: Bili su 67 godina u braku i umrli istoga dana

Život nekada piše nevjerovatne priče protkane istinskom ljubavlju. Takva je i ona o Harnagi i Hatidži Zehić iz Gradačca. Nakon 67 godina braka njih dvoje su preminuli 15. jula u razmaku od samo deset minuta.
Danas su na gradskom groblju Kadić Bašča sahranjeni jedno pored drugog.

Harnaga Zehić (91) i njegova supruga Hatidža (86) uplovili su u bračne vode davne 1952. godine. Kada su se upoznali Harnaga je imao 24 godine, a Hatidža je bila pet godina mlađa.

“Dedo je radio u najam kod seoskih begova, a nana je bila iz imućne porodice. Upoznali su se dok je ona čuvala stoku. Pjevala mu je: ‘Oj brđani repati, kad li ćete krepati, teško onoj lopati koja će vas kopati’, nakon čega bi je on počeo ganjati. Ubrzo nakon toga ju je pitao da ašikuju i tu počinje njihova ljubavna priča”, kazala je njihova unuka Sabira Hadžić-Ismić u razgovoru za Klix.ba.

Njeni imućni roditelji bili su protiv ovog braka jer Harnaga nije imao nikoga i nije imao ništa. Uprkos tome odlučili su da se vjenčaju.

“Nakon vjenčanja dedo je morao odslužiti dvije godine vojnog roka. Nana ga je sve vrijeme čekala kod njegovog brata i snahe. Nakon povratka iz vojske iz Teočaka su preselili za Bijeljinu i tu napravili kuću. Dobili su četvero djece – sina i tri kćerke”, kazala je Hadžić-Ismić.

Prisjeća se da je u njihovoj kući bilo poput dječijeg prihvatilišta jer njihovu djecu sudbina nije mazila pa su unuke često hranili i pazili kao da su njihova vlastita djeca.

Sabira kaže da su Harnaga i Hatidža uvijek bili tu za svoju porodicu te su svakome od njih bili podrška i utočište.

Njihov odnos bio je idiličan i bili su klasičan primjer patrijarhalne porodice. No nakon tragične smrti kćeri Harnaga je naglo obolio. U to vrijeme je i Hatidža bila slabo pokretna. Stalno su bili skupa. Njihova unuka, koja trenutno živi u Belgiji, uvijek se pitala kako li će oni jedno bez drugog kada jedno od njih preseli na drugi svijet.

No život je odlučio drugačije. Dedo Harnaga i nana Hatidža preminuli su istog dana u razmaku od samo deset minuta.

“Kada su nani saopćili da je djed preminuo, samo je pala pred sećiju i umrla. Ljekari kažu da nikada nisu imali ovakav slučaj”, kazala je njihova unuka.

Harnaga i Hatidža Zehić sahranjeni su danas, jedno pored drugog na gradskom groblju Kadić Bašča. Ostali su jedno s drugim do kraja života, onako kako su i obećali davne 1952. godine.

Klix.ba

Back to top button