Pendeš: ANP se ne smije koristiti kao platforma za unutarnje sukobe

Izrazila je očekivanje od aktualnog saziva Vijeća ministara BiH da pitanje usvajanja ANP-a stavi kao tačku dnevnog reda sjednice što prije i bez odlaganja

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš izjavila je da je Godišnji nacionalni plan (ANP) tehničko pitanje koje se ne smije koristiti kao platforma za nove unutrašnje nesuglasice te izrazila uvjerenost da se postojeće razlike mogu premostiti u političkim razgovorima i kroz normalan rad institucija vlasti.Pendeš je naglasila kako je izostanak kompromisa i međusobnog uvažavanja različitih mišljenja rezultiralo probijanjem rokova za provedbu Principa za uspostavu vlasti, što je BiH uvelo u osjetljiv politički trenutak, i poručila kako je pristupanje BiH Europskoj uniji i NATO savezu strateško vanjskopolitičko pitanje i prioritet cjelokupnog hrvatskog političkog tijela BiH.

“Usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana ne znači članstvo u NATO-u. Dostavljanje ANP-a u bilo kojem obliku; potpunom, revidiranom ili reduciranom, predstavlja korak na postizanju napretka za sve građane BiH. Kao takav, ANP bi trebao biti prioritet svih političkih čimbenika BiH”, smatra Pendeš i dodaje da se takvo tehničko pitanje ne smije koristiti kao platforma za nove unutrašnje nesuglasice.

Izrazila je očekivanje od aktualnog saziva Vijeća ministara BiH da pitanje usvajanja ANP-a stavi kao tačku dnevnog reda sjednice što prije i bez odlaganja.“Pozivam sve odgovorne da pronađu politički kompromis kako bi usaglasili ono što možemo provesti prije isteka ove godine. Uvjerena sam da svi želimo promjene i reforme na koje se BiH i obvezala aktiviranjem Akcijskog plana za članstvo (MAP) u NATO-u krajem 2018. Taj put nema alternativu, i to nam je obaveza”, kazala je ministrica Pendeš.

Dodala je da će izoliranje BiH sporim napretkom u EU i NATO značiti, ne samo odlaganje mogućeg datuma pristupanja navedenim organizacijama, već i zaostajanje za regionalnim integracijskim pomacima i pojačanu nestabilnost u regiji.

“BiH nije i ne može biti izolirana država. Pozivam sve strane da ostanu dosljedne putu definisanom kroz Sporazum o načelima uspostave vlasti, te provedbom volje birača omoguće BiH napredak, razvoj i sigurnost. Narodi BiH to očekuju i zaslužuju”, zaključila je ministrica Pendeš, saopćio je HDZ BiH.
Fokus.ba

Back to top button