Stručnjaci tvrde da je spavanje u odvojenim krevetima dobro za vezu, evo i zašto

Preporučuje kako da partneru na najbolji mogući način saopćite da želite spavati sami

Ako vas partner budi tokom noći hrkanjem ili neprestanim otkrivanjem, nemojte zbog toga početi razmišljati o prekidu ili razvodu.Naime, stručnjakinja za veze Jennifer Adams smatra da biste u tom slučaju trebali razmisliti o spavanju u odvojenim krevetima koje može donijeti mnogi koristi vašoj vezi.

“Ako vi i vaš partner uživate spavajući zajedno to ne znači da se više volite od parova koji spavaju odvojeno. Stotine hiljada parova svake noći spavaju u odvojenim krevetima pa čak i sobama i imaju zdrave i sretne veze jer se svaku večer dobro naspavaju”, tvrdi Adams u svojoj knjizi Sleeping Apart Not Falling Apart. U prilog njenoj tvrdnji idu i brojna istraživanja koja su pronašla povezanost između problema sa spavanjem i problema u vezi.

Čak i ona spava odvojeno od svog supruga s kojim je u braku 15 godina i tvrdi da je takva praksa u vezama učestalija no što mnogi ljudi misle, ali se to još uvijek smatra tabuom, iako može biti jako korisno za vezu.“Dok ležite u mraku i gledate u plafon jer ne možete spavati zato što vaš partner hrče u vama se počinju buditi osjećaji odbojnosti, ljutnje pa čak i mržnje prema partneru što s vremenom može dovesti do prekida veze”, upozorava Adams i preporučuje kako da partneru na najbolji mogući način saopćite da želite spavati sami.

“Važno je da mu objasnite kako time ne želite nauditi vašoj vezi i udaljiti se od njega, već da želite stvoriti okruženje u kojem ćete se oboje dobro naspavati i funkcionisati bolje”, savjetuje Adams.
Fokus.ba

Back to top button