Više od 150 zeničkih rudara noć će provesti pod zemljom, trojica završila u Hitnoj pomoći

Rudari Rudnika mrkog uglja prenoćit će u jamama gdje štrajkuju glađu, a Hitna pomoć večeras je intervenisala tri puta u spašavanju života iscrpljenih rudara koji se više od 16 sati se nalaze ispod zemlje.
Hitna pomoć dva puta je intervenisala u jami Stranjani, a jednom u rudniku Stara jama i to nakon što je zbog izgladnjelosti pozlilo trojici komorata. U Staroj jami trenutno se nalaze rudari tri smjene, ukupno njih 70-ak, koji su odlučili, uprkos iznimno teškim uslovima boravka u jamskim prostorijama, sići stotinama metara ispod zemlje i pružiti podršku kolegama koje su jutros u 7 sati sišli u jamu.

Rudari još uvijek odbijaju izaći, žele ispunjenje zahtjeva koji se ogledaju u poštivanju kolektivnog ugovora, isplatu toplih obroka i plaća, odnosno, deblokadu računa te humanije uvjete rada s obzirom da se u Staroj jami još uvijek koriste najstarije metode kopanja uglja.

Zenički komorati su kazali kako će ustrajati u svojim namjerama, a sutra im ističe kolektivni ugovor zbog čega će generalni štrajk uslijediti 13. septembra. Radnički neposluh trajat će do generalnog štrajka kada će biti obustavljeni svi radovi u zeničkim rudnicima, a u kojim se sada obavlja u minimalnom intenzitetu kako bi se sačuvalo zdravlje rudara i oprema.

Rudari u rudniku Raspotočju rade 24 sata sata s obzirom da je u toku ispumpavanje vode iz jamskih prostorija u kojima se nalazi skupocjena širokočelna oprema, a i najmanja pauza u obavljanju radova stvorila bi veliku opasnost za rudare i štetu po opremi. Nakon današnjeg sastanka u Sarajevu vidno neraspoloženim i nezadovoljnim rudarima obratio se i direktor RMU Zenica Nevzet Vrškić koji je pokušao smiriti situaciju, ali bezuspješno. Ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić danas je kazao kako ne shvata direktora Vrškića koji ima problem, a da nema rješenje za njega, zbog čega će lično zatražiti njegovu smjenu.
Rudari su u nekoliko navrata kazali kako niko ne razumije i ne zna kako je boraviti u jamskim prostorijama tokom 8-satnog rada, a kamo li više od 16 sati te da je očigledno da nadležni čekaju smrtni ishod kako bi se poduzele konkretne aktivnosti na rješavanju problema zeničkog rudnika.
Klix

Back to top button