Zenički rudari u suzama nakon skoro dva dana izašli iz jame: Neka se ne igraju s nama

Zeničkim rudarima je laknulo kada im je saopćeno da će im biti uplaćeni topli obroci i plaće, nakon čega su poslije više od 33 sata provedena u jami izašli na površinu u suzama. Prljavi od rudarske prašine, ali čistog obraza obratili su se javnosti i poručili da će se nastaviti boriti.
Nakon više od 33 sata provedena ispod zemlje zenički komorati izašli su na površinu, umorni i iscrpljeni, i to nakon što su se svojoj borbom uspjeli izboriti za deblokadu računa rudnika i isplatu toplog obroka i plaća. Dočekani su aplauzom, kao pravi heroji.
Uz zagrljaje svojih kolega prošli su do lampare, a zatim i zapalili prve cigarete. Nisu štedjeli riječi da kažu kako se osjećaju, a kroz suze su prozvali i krivce za ovu situaciju.

“Ovo je jad i čemer. Nekome se digne klinac, onima što su primali pare odavde za izbore, a bijeda na kraju mora da ispašta. Mi moramo zaraditi”, kazao je rudar Ramiz, dok je njegov kolega poručio da se nadležni prestanu igrati s rudarima.
Predsjednik podružnice Sindikata Stare jame Elvedin Avdić je kazao da su rudari koji su izašli radili i da je to samo jedna smjena.

“Ima ovdje na rudniku čistit, kao što ima i u vladi, ali mi se osjećamo ponosno. Bio sam u Sarajevu, opet sam sišao i rekao da neću izaći dok se sve ne riješi. Mi više nećemo ići pred Vladu FBiH već ćemo biti u jami i kopat ćemo. Stara jama je rentabilna, a očekivali smo ovu situaciju. Država nam ne valja. Za svoj nerad su dobili i tople obroke i doprinose, a ne rade ništa za narod u BiH. Mi iskopamo, a nama nema. Bili smo spremni ostati dolje, neka zatrpaju i jamu i nas, ali neka onda hrane naše porodice”, kazao je Avdić.
Služba Hitne pomoći je u pogone zeničkog rudnika dolazila sedam puta, odvozila je rudare u bolnicu gdje im je ustanovljena iscrpljenost, nakon čega su upućeni na kućnu njegu.

Sve to je, uz štrajk glađu, bila cijena njihove pobjede koju je potvrdio i predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika Federacije BiH Sinan Husić nakon sastanka u RMU Zenica s direktorom Nevzetom Vrškićem koji je danas imao sastanak s Bajazitom Jašarevićem nakon čega je završio aktivnosti i u Poreznoj upravi.
Podsjetimo, zenički rudari su u radnički neposluh stupili 6. septembra, a s obzirom na to da im kolektivni ugovori ističu danas, generalni štrajk bio je planiran za 13. septembar, ali do njega neće doći.
KLIX

Back to top button