BiH nije trebala ni da preživi 1996… Siju priču o nekakvoj islamskoj državi u kojoj trebaju biti većina, pa da uvedu šerijat!

Dodik je naglasio da je “područje Drvara, Bosanskog Petrovca, Glamoča i Bosanskog Grahova srpski grunt” i da je srpski narod naučio da su ovdje bili razni režimi i državni oblici, ali da su Srbi uvijek ostali na ovom prostoru, što je važno i što “moraju da nauče ovi iz Sarajeva”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da najava SDA da će na sutrašnjem kongresu stranke usvojiti novu programsku deklaraciju predstavlja poruku kojom oni prizivaju nestabilnost i sukobe, te da sadržaj tog dokumenta predstavlja atak na ustavni poredak BiH, prenosi N1.

“Oni odlično znaju da se Srbi nikada neće odreći Republike Srpske i svog grunta”, istakao je Dodik danas u izjavi novinarima u Drvaru, gdje je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posjetio vrtić “Majka hrabrost”.

Dodik je rekao da je to “njihova iluzija koju siju i priča o nekakvoj islamskoj državi u kojoj trebaju da budu većina, pa da uvedu šerijat”, te poručio da ovaj bh. entitet to neće dozvoliti.

“Ako to usvoje, onda ću zatražiti da na bazi toga vidimo kako će se ponašati stranci – da li je to antidejtonsko djelovanje i pozivanje na reorganizaciju BiH?”, upitao je Dodik.

On je naglasio da ta deklaracija predstavlja atak na ustavni poredak BiH.

“Republika Srpska ne dijeli takva razmišljanja, ne idemo u NATO i ne želimo da se pravi unitarna BiH. Prije će se BiH raspustiti nego što će biti unitarna”, rekao je Dodik i dodao da svaki potez kao unitarnosti BiH znači odvlačenje Republike Srpske izvan Biosne i Hercegovine.

Dodik je naglasio da je “područje Drvara, Bosanskog Petrovca, Glamoča i Bosanskog Grahova srpski grunt” i da je srpski narod naučio da su ovdje bili razni režimi i državni oblici, ali da su Srbi uvijek ostali na ovom prostoru, što je važno i što “moraju da nauče ovi iz Sarajeva”.

Prema Dodikovim riječima, priča “političkog Sarajeva o BiH kao građanskoj državi je podmukla podvala”.

“Oni misle da su oni većinski narod i da time imaju sva politička prava. Misle da su Srbi naivni i blesavi da bi pristali na to”, rekao je Dodik i poručio da ima Republike Srpske, ima srpskog naroda i biće ga sve više na ovim prostorima.

Dodik je kazao da su stranci i razni strani fondovi dali ogroman novac za povratak Bošnjaka na područje Republike Srpske, ali da je to bilo selektivno, jer se postavlja pitanje šta su dali za povratak Srba u Federaciju BiH, a odgovor je ništa.

Komentarišući neformiranje Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, Dodik je rekao da je u BiH sve nakaradno postavljeno.

“BiH je postavljena kao nakaradana država i nije trebalo da preživi 1996. godinu, ali je neko sklepao”, dodao je Dodik i kazao da su visoki predstavnici u BiH “mijenjali Dejtonski sporazum korištenjem bonskih ovlaštenja”.

Dodik je naveo i to kako je bivši visoki predstavnik u BiH Carlos Westendorp ranije rekao da “bonska ovlaštenja nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom”.

U prijedlogu deklaracije, koju bi sutra trebao da usvoji Kongres SDA, između ostalog, navodi se da je primarni i dugoročni cilj SDA “Republika BiH”, afirmacija “bosanskog jezika” kao “zajedničkog identiteta svih građana BiH”, uspostavljanje “Vrhovnog suda BiH”, reforma policije…

(N1/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

Back to top button