Maske su pale: Dragan Čović nije za ulazak u NATO

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović prije nekoliko dana je, odgovarajući na upit o blokadi izbora novog Vijeća ministara zbog predaje dokumenta vezanog za NATO, kazao kako je to tehničko pitanje koje se nameće kao političko …
… te da je za njega ključno da je u sporazumu rečeno da se saradnja s NATO-om nastavlja.

“Evidentno je da je to godišnje izvješće, koje se veže uz NATO, korišteno kao alat za blokade. To je tehničko pitanje koje se nameće kao političko. Slična se mantra ponavljala i u vezi s vojnom imovinom pa se prestalo govoriti o tome. Za mene je ključno da smo u sporazumu kazali da se suradnja s NATO-om nastavlja i da se trebaju poštovati sve odluke. Naši dugoročni ciljevi, NATO i EU, ne bi se trebali na bilo koji način stavljati kao uvjet za uspostavu vlasti”, kazao je Čović.

Lider HDZ-a je tako još jednom potvrdio teze onih koji ga već neko vrijeme optužuju da nije iskren kada je u pitanju NATO put BiH, te da na direktan ili indirektan način radi posao u korist Rusije, kojoj ulazak BiH u NATO predstavlja problem.

Iako svakodnevno ističe svoju opredijeljenost za EU i NATO, te naglašava kako je HDZ najjača proevropska stranka u BiH, Dragan Čović ovakvim izjavama demantira sam sebe i pokazuje da mu nije stalo do ulaska naše zemlje u NATO.

Predsjednik Foruma za etničke odnose i politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić nedavno je u intervjuu za Radio Sarajevo istakao kako važan aspekt snažnijeg američkog angažmana vidi i u činjenici da se neće tolerisati vršljanje Rusije na Balkanu kao i rad Rusije protiv interesa Evropske unije, Amerike i NATO-a.

“Odatle proističe oštar stav prema politici koju zagovara, moram da kažem, čak i HDZ, blokirajući ove procese, ali prije svega Milorad Dodik”, kazao je Janjić.

Redovni profesor historije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Ivo Banac prošle godine je među prvima upozorio na Čovićevu naklonost prema Moskvi.

Banac je govorio kako je Čoviću i njegovim političkim prijateljima jasno da se ne mogu osloniti na Zapad, te da im kao jedino uporište preostaje Moskva, što je pokazala i činjenica da je na prošlogodišnjem rijemu kod Čovića od svih stranih ambasadora u BIH prisutan bio jedino ambasador Rusije Petar Ivancov.

“Očito su se dogovorili da mu pošalju poruku. Nažalost, koliko mogu procijeniti po medijskoj pokrivenosti, to je malo tko primijetio ili želio primijetiti. Neizravna politika je odveć suptilna za majstore poput Čovića”, rekao je Banac za Avangardu prošle godine.

Banac smatra da je zajednički cilj Dodika i Čovića sprečavanje ulaska BiH u EU i NATO u čemu ih podržava Moskva

“Dodik i Čović, a ne narodi koje stjecajem okolnosti predstavljaju, imaju zajedničke interese: fingiranje reforme u korist održavanja sadašnjeg neodrživog stanja, sprečavanje ozbiljnih antikorupcijskih mjera, sprečavanje ulaska BiH u EU i NATO-savez. Pored toga, pokriva ih Moskva”, smatra on.

Podsjećamo, o političkoj i ideološkoj povezanosti saveza Dodik – Čović sa Rusijom, Vijesti.ba su pisale još prije i više od godinu dana, prvo u tekstu; “Treći entitet i očuvanje države BiH“, zatim u osvrtima pod naslovima; “HDZ pred izazovom – Ili Dodik ( Rusija) ili NATO” , “Hrvatska politika u zagrljaju Rusije”, i drugim tekstovima na istu temu.

Banac je u intervjuu za Al Jazeeru upozoravao na opasnost od naklonjenosti hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Čoviću, jer bi ta naklonjenost i samu Hrvatsku mogla odvesti u naručje Moskve.

“Po svemu sudeći on je fasciniran Čovićem, kao što to često biva s pasivnim i neinventivnim političarima, za koje kreativnost znači promijeniti kravatu. Suočeni s rasnim Balkancima, iz kojih luče vitalni sokovi, oni će sve učiniti da ne ispadnu šmokljani. Jedino je čudno da Plenković, koji ipak poznaje diplomatsku faunu, ne vidi da mu Čović šteti; zapravo šurovanje s Čovićem vodi ga izravno u ruke Čovićevih pravih sponzora – Dodika, Vučića i „matjuške“ Rusije”, kazao je Banac.

Sve ovo jasan je dokaz koliko je politika HDZ-a i Dragana Čovića neiskrena kada govore o evropskoj i NATO perspektivi BiH.

Piše: Haris Ljevo

(Vijesti.ba)

Back to top button