Bivši zatvorski policajac i magistar predvodi ekipu koja je na vrhu Premijer lige

FOTO: Fktuzlacity
Milenko Bošnjaković najintrigantniji je trenerski profil u Premijer ligi BiH. Iza sebe nema bogatu igračku karijeru, do prije godinu dana za bosanskohercegovačku javnost bio je totalni anonimus.

Tek su ga poznavali oni zaljubljenici u fudbal sa područja Tuzlanskog kantona, gdje je godinama radio u niželigašima. I po tome je specifičan, jer je jedini trener koji je trenutno u Premijer ligi BiH a da je prošao put od najnižeg nivoa takmičenja pa sve do tzv. elite bh. fudbala. Dijelom je to i zbog toga što je Bošnjaković svoj radni vijek proveo kao zatvorski policajac. Tek se nakon zarađene penzije potpuno posvetio trenerskom pozivu, pišu “Sportske.ba“.

“Počeo sam raditi kao policajac u zatvoru. Nikada nisam htio napustiti posao i posvetiti se nesigurnom izvoru finansiranja fudbalskog trenera. Zatvorska plata bila je dovoljna za moju porodicu, a u međuvremenu sam se pripremao za ovaj period života kada više neću raditi.Završio sam višu trenersku, magistar sam nauka iz oblasti sporta. Pripremao sam se čitav život za ovaj poziv. Završio sam sve licence. Ponosan sam na taj period života, jer mi je zatvorska plata hranila porodicu. Trener jesi tri mjeseca, pa te nema godinu dana. Ne bi sa tim mogao hraniti porodicu”, pričao je nedavno Bošnjaković.

Bošnjaković je danas sa Tuzla Cityjem najugodnije iznenađenje u Premijer ligi. Tuzlanski premijerligaš lider ja na tabeli Premijer lige BiH. Nedavno su ostvarili i prvu pobjedu nad Slobodom, a u leđa im na tabeli gledaju Sarajevo, Željo, Zrinjski….

Bošnjaković se na premijerligaškoj sceni pojavio prije nešto više od godinu dana. Zajedno je sa Admirom Smajićem stigao u Slobodu, ali epizoda u klubu za koji navija završila je neslavno. Smajić se tada iz čudnih i nikada do kraja razjašnjenih razloga povukao sa pozicije “tim menadžera”, a njegovim odlaskom čelnici kluba počeli su tražiti trajno trenersko rješenje. Milenko je Slobodu sa klupe predvodio u tek dvije utakmice, nakon čega mu je saopšteno kako više nije trener.

Samo nekoliko mjeseci poslije, na iznenađenje mnogih, Bošnjaković se vratio u Premijer ligu BiH. Dobio je angažman u Zvijezdi 09, kojoj je tada prijetila grčevita borba za opstanak. I pored brojnih lobija kod Borisa Stanišića, ponajviše onih iz Srbije, ostaje enigma kako je baš Bošnjaković uspio “kupiti” povjerenje. No, to je sada i manje važno, jer je sa skromnom ekipom uspio izboriti opstanak. Na kraju sezone odlučio je napustiti Zvijezdu 09. Međutim, Milenko Bošnjaković nije bio dugo bez posla. Opet je na iznenađenje mnogih preuzeo Tuzla City. Sada, nekoliko mjeseci poslije, dolazak Bošnjakovića u ovaj klub ispostavit će se kao pun pogodak Azmira Husića. Jer Husić i Bošnjaković se dugo poznaju, a zajedno su sa tadašnjom Slogom prošli put od kantonalne, do Prve lige FBiH. U međuvremenu, Bošnjaković je tokom prve sezone u Prvoj ligi FBiH napustio Slogu, a u klub se vratio u Premijer ligi BiH, za koji voli reći kako ga je stvarao sa svojih deset prstiju.

Možda su u Tuzla Cityju igrački mozaik sklopili na vrijeme, Azmir Husić svakako je ekipi omogućio sjajne uslove za rad, igrački kadar jeste kvalitetan, ali uostalom tim je individualnu kvalitetu posjedovao i prošle godine, pa je sezona za ovaj klub bila i više nego turbulentna. Mada to neće reći, uspjeh Tuzla Cityja na početku ove sezone rukopis je i Milenka Bošnjakovića, skromnog i iskrenog čovjeka za kojeg je ekipa uvijek u prvom planu.

Evidentno je da je u Tuzla Cityju uspio pronaći kult ekipe i stvoriti dobru atmosferu. Bez previše eksperimentisanja, ekipu je prilagodio u sistem igre koji joj najbolje odgovara. Tako ćete u zapisniku pred utakmicu, ukoliko je sve uredu, najprije vidjeti ovaj sastav: Fejzić ili Muminović na golu, Morris i Kojić na stoperskim pozicijama, Efendić, Terzić ili Zlatković na bočnim pozicijama, Hasanović pretežno na zadnjem veznom, a sa njim zajedno Sesar, Husejinović, Crnkić, Nukić i Ubiparip.

Pobijedio klub koji voli
Milenko Bošnjaković često je svojim izjava znao doći u prvi plan. Kada je vodio Zvijezdu 09, očitao je lekciju tadašnjem treneru GOŠK-a Stanki Mršiću.

“Ja sam očekivao da ćemo od gospodina koji dolazi iz Evropske unije naučiti nešto novo. Na ovaj način omalovažavati pobjedu u najmanju ruku je krajnje neukusno. To možda kod vas tako treba. Vi ste reprezent Hrvatskog nogometnog saveza u Bosni i Hercegovini”, poručio je Bošnjaković.

Nešto prije toga, kao trener Zvijezde 09 pobijedio je na Tušnju Tuzla City, a onda opet iznenadio nastupom pred novinarima.

“Ja se divim svojoj Upravi (Zvijezda 09, op.a) koja je imala hrabrosti mene da dovede, čovjeka koji je neiskusan, čovjeka koji ne zna, čovjeka koji je svugdje dobro došao osim u svom gradu i čovjeka koji je napravljen neznalicom u svom gradu. Ja sam Milenko Bošnjaković magistar nauka iz oblasti sporta i tjelesnog odgoja, nosilac UEFA Pro licence. To sam ja, ali u svom gradu mi ne daju da radim. Sva sreća ima onih koji su spremni dati mi priliku”, rekao je tada pod nabojem emocija Milenko Bošnjaković.

Pod nabojem emocija govorio je i nedavno nakon što je sa Tuzla Cityjem pobijedio Slobodu. Bošnjakovića su sa tribina dočekale i gnusne uvrede, što mu je posebno zasmetalo.

“Sloboda je klub za koji navijam od malih nogu. Sloboda je moj klub i ne može mi ga niko oteti i ne može mi ga niko zabraniti da ga volim i ne može me niko dijeliti jesam li ja Tuzlak ili nisam Tuzlak. Drago mi je što je moj klub pobijedio, tu zarađujem novac tu sam profesionalno aktivno vezan. Tuzla City je klub koji sam pravio vlastitim rukama tako da su emocije pomiješane. Najsretniji bi bio da Tuzla City bude prva, a Sloboda druga”, govorio je nedavno Bošnjaković.

Sportske.ba

Back to top button