Dodik pred članovima SNSD-a: Aktivirat ćemo pravo na samoopredjeljenje

U Banjoj Luci je u toku sjednica Glavnog odbora SNSD-a na kojoj se razmatra aktuelna politička situacija u BiH.
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u uvodnom izlaganju na sjednici Glavnog odbora SNSD-a osvrnuo se na zaključke koje bi danas Glavni odbor trebao da usvoji, a koji se odnose na jedanaestomjesečnu blokadu formiranja vlasti na državnom nivou.

Posebno se osvrnuo na deklaraciju SDA, koja RS, kaže on, dovodi u situaciju da mora reagovati.

“Nikakva teritorijalna reorganizacija ne može biti na stolu. To je neprihvatljivo i odbacujemo njihove zahtjeve u bilo kom pogledu. Dakle, ova sjednica će povući naše pravo koje se odnosi na pakt o građanskim pravima, a to je pravo na samoopredjeljenje”, istakao je on.

Naglasio je da će SNSD u okviru toga razraditi strategiju, ali neće dozvoliti da se ugrozi mir u BiH.

Kao poseban segment je istakao međunarodni intervencionizam, koji će, prema njegovim riječima, Glavni odbor danas da odbaci.
Podsjetio je da je bivši visoki predstavnik u BiH Carlos Westendorp rekao da su bonska ovlaštenja u suprotnosti sa Ustavom BiH, prenosi RTRS.

Prethodno je održana i sjednica Izvršnog komiteta SNSD-a.

Sjednici, između ostalih, prisustvuju predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, dosadašnji potpredsjednici Željka Cvijanović, Radovan Višković, Nikola Špirić, Nebojša Radmanović i Marko Vidaković, te generalni sekretar Luka Petrović.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao ranije je da će ova stranka održati sastanak da bi se pripremio kvalitetan odgovor na deklaraciju SDA. Za afirmaciju stavova i mjera tražit će podršku i opozicije u RS-u.

“Pokušavam da ubijedim sve političke snage da ih dovedu do toga da imamo jedinstven odgovor. Predložit ćemo opoziciji da napuste partnerstvo sa SDA”, poručio je Dodik.

Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović izjavio je da je deklaracija SDA još više usložila situaciju u BiH i poručio da će SNSD nastaviti sa sprovođenjem rezolucije NSRS o zaštiti Ustava i vojne neutralnost.

“Zalažemo se za povrat nadležnosti i da ponovo afermišemo pravo na samoopredjeljenje”, dodao je on.

O deklaraciji SDA, današnjim zaključcima Glavnog odbora SNSD-a i stavu koji treba da zauzme Narodna skupština, u Laktašima je razgovarano na sastanaku lidera SNSD-a Milorada Dodika, SDS-a Mirka Šarovića i PDP-a Branislava Borenovića, saznaje Srpskainfo.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević istakao je je da će na sjednici biti kompletirano i stranačko rukovodstvo.

Prema njegovim riječima, Glavni odbor, koji broji 500 članova, izabrat će pet potpredsjednika i generalnog sekretara stranke.

Back to top button