Kako su probosanske stranke trebale reagirati na SNSD-ovu deklaraciju o osamostaljenju RS-a

Prava politička panika nastala je u Republici Srpskoj nakon objelodanjivanja nove/stare programske deklaracije SDA, u kojoj se kao dugoročni cilj izdvaja izmjena ustava i definiranje BiH kao republike. SNSD prednjači s dramaturgijom i pozivanju na poštivanje prava i ustava.

Uvrijeđeni, uplašeni i konsternirani su u SNSD-u, ali i drugim strankama iz RS-a nakon aktualiziranja dugogodišnjeg sna i dugoročnog cilja SDA da BiH nekada bude republika. SDA je to željela u svojoj programskloj deklaraciji i 2015, a i ranije.

Tada to nije toliko smetalo strankama iz RS-a, a ništa se “na terenu” nije uradilo na tom pitanju u zadnje četiri ili pet godina. Nema izgleda niti da će se uraditi u narednom periodu. Kao što se naglašava u deklaraciji SDA za to su potrebne izmjene Ustava BiH. A kakve su šanse da se to dogodi najbolje ilustruje podatak da u BiH ne postoji politička volja niti da se izmijeni Izborni zakon i sprovedu presude suda u Strazburu, a kamoli da se “pravi” republika.

A da je većina deklaracija samo unutarstranačka i proceduralna stvar, za čiju je implementaciju potrebno mnogo toga i za šta se pitaju sve parlamentarne stranke, ali i građani dokazuje programska deklaracija SNSD-a. Ta stranka je 2015. godine jasno u svojoj programskoj deklaraciji definirala cilj da Republikia Srpska teži osamostaljenu, pa je čak istaknuto da je 2018. trebalo raspisati referendum o nezavisnosti.

Kao su te 2015. trebale reagirati probosanske stranke na takav potez SNSD-a. Većina ih je prokomentirala mirno, racionalno rezonojući koliko je to tek SNSD-ova priča za svoje glasače. To se u značajnoj mjeri može mjeriti sa današnjom situacijom. Jesu li tada probosanske stranke trebale sazivati hitne sjednice i pred građanima izigravati zabrinutost. Mogla se i tada politička situacija dodatno podgijavati, a nije toliko koliko se to danas čini. Iako je te 2015. i SDA u programskoj deklaraciji imala dugoročni cilj republiku BiH, a SNSD osamostaljenje.

SNSD je izbijanje na površinu deklaracije SDA iskoristio samo da dodatno pojača svoje aspiracije. To je potvrdio danas i Nebojša Radmanović (SNSD) kazavši da će se ta stranka boriti za pravo da afirmiše samoopredjeljenje RS-a.

Cijela priča o deklaracijama, političkim snovima i slično sada se koristi za odvlačenje pažnje i izbjegavanje odgovornosti od činjenice da vlast u državi još nije formirana, pa je očito potrebno kupiti još malo vremena.

Klix.ba

Back to top button