Dodik i ekipa se spremaju na put: Šta je cilj beogradskog sastanka sa Vučićem

Ne mislim da se bilo ko treba miješati u unutrašnje poslove BiH. Ni BiH se ne miješa u unutrašnje poslove susjednih zemalja – poručio je Zvizdić

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik najavio je za subotu u 12 sati sastanak političkih predstavnika iz entiteta RS sa predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodik je kazao i kako Deklaracija SDA predviđa novo teritorijalno uređenje BiH i da će u tom smislu ponovo afirmisati prava na samoopredjeljenje Republike Srpske.

Programska deklaracija SDA, usvojena prošle subote na kongresu, predviđa “državu BiH kao regionalizovanu, pravnu i socijalnu državu pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, sa tri nivoa vlasti – državnim, regionalnim i lokalnim, i u kojoj bi bio jedan predsjednik”.

Svi čelnici stranaka iz RS danas su potvrdili da će se odazvati na Vučićev poziv, iako iz Beograda zvanično još nije potvrđeno održavanje ovog sastanka. Vučić je podsjetimo rekao da će “i dalje biti uzdržan”. Poručio je da će čekati odgovore zvaničnih institucija entiteta Republika Srpska i svih stranaka iz RS, te najavio da će poslije toga razgovarati sa predstavnicima stranaka kako bi „pronašli neku vrstu zajedničkog imenitelja“.

-Ne mislim da se bilo ko treba miješati u unutrašnje poslove BiH. Ni BiH se ne miješa u unutrašnje poslove susjednih zemalja. I to očekujem ako dođe to tog susreta u subotu, očekujem takve zaklljučke, takve poruke očekujem i od Aleksandra Vučića- rekao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i potpredsjednik SDA.

Dodik je iz Banja Luke poručio:

– Mi vjerujemo da Srbija kao potpisnica Dejtonskog sporazuma treba da zatraži izvještaj visokog predstavnika o njegovom radu i da ocijeni da li je taj rad bio u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH i da reaguje na ono što smo i mi danas ovdje zaključili, a to je da ćemo od potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma tražiti da se ograde od visokog predstavnika i da zatraže njegovo ukidanje.

Identičnu izjavu, dao je 1. septembra 2016. godine kada je u Beogradu održan sastanak sa tadašnjim predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem. Društvo lideru SNSD-a koji je bio u to vrijeme predsjednik RS pravili su tadašnja premijerka RS Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić.

-Na sastanku u Beogradu razgovarano je o Aneksu 10, Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je predviđeno uvođenje visokog predstavnika, i njegovoj obavezi da i Srbiji, kao zemlji potpisnici, dostavlja izvještaj o radu, što se do sada nikada nije dogodilo-kazao je Dodik prije tri godine.

Visoka delegacija iz RS tražila je tada od Nikolića i Vučića podršku za neustavni referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH koji je održan 25. septembra 2016. godine u entitetu RS. Nikolić i Vučić, podsjećanja radi, nisu podržali njihov plan.

Samo nekoliko mjeseci kasnije, u februaru 2017. godine Ivanić i Dodik opet su otputovali u Beograd. Tražili su Nikolićevo i Vučićevo izjašnjenje o revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije, koju je pokrenuo tadašnji član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

I prije su lideri stranaka iz RS putovali u Beogradu „po svoju pamet“, tako da ne iznenađuje najava subotnjeg sastanka.

I pred nastavak razgovora u NATO bazi u Butmiru o reformi Ustava BiH, u oktobru 2009. godine u glavnom gradu susjedne države, lideri sedam stranaka iz RS sastali sa tadašnjim predsjednikom Srbije Borisom Tadićem.

Bilo je sastanaka u Beogradu i kada se razgovaralo o reformi odbrane, reformi policije… i još niz drugih bitnih pitanja za državu Bosnu i Hercegovinu. Tu ne ubrajamo svakodnevne Dodikova izlete do Beograda na noge Vučiću, nekada je to bilo Nikoliću i Tadiću, od kojih su neka javni, a neka tajni.

Na svakom od tih susreta se težilo ka „srpskom jedinstvu s ove i s one strane Drine“ i tražila podrška Beograda za političke poteze koje prvenstvo planira povlačiti Dodik, koji uvijek u svoje planove uvuče i opoziciju iz RS, koja se htjeli to oni ili ne mora povinovati njegovim željama, jer onda će ispasti manji Srbi ili se dovesti u situaciju da budu proglašeni izdajnicima srpskog naroda.

Nisu mrski ovi sastanci Vučiću, jer se tako promovira u srpskog vođu, a Dodiku idu na ruku jer homogenizira biračko tijelo i radi na vlastitoj promociji, s obzirom da su već krenule pripreme za predizbornu kampanju pred Lokalne izbore 2020. godine. Ovim, ko zna kojim po redu beogradskim sastankom, pokušat će se dokazati i na djelu pokazati svesrpsko jedinstvo kojem Drina nije granica. Ukoliko se u subotu održi sastanak, a nakon njega održi tradicionalno press konferencija na kojoj će zapaljivom retorikom obratiti se Vučić i Dodik, bit će to još jedno direktno miješanje susjedne države u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.

Jer, Srbija jeste potpisnica Dejtonskog sporazuma, ali ona kao i Hrvatska, nisu garanti. Srbija i Hrvatska imaju odgovornost da BiH bude stabilna država, ali ne treba da se miješaju u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine. Garant Dejtonskog sporazuma su velike sile. Vučić i Dodik, kao i prethodne garniture vlasti u Srbiji to zaboravljaju, te istočne susjede uporno spinovanjem u javnosti pokušavaju predstaviti kao zemlju garanta Dejtonskog sporazuma.

Izvor:
Faktor

Back to top button