Policijska racija protiv ilegalne IPTV

Vaša internet televizija više ne funkcionira? Za to postoji dobar razlog. Europske policijske jedinice izvele su jučer veliku operaciju u borbi protiv ilegalnih IPTV provajdera.
Europol je u Francuskoj , Nemačkoj , Italiji , Nizozemskoj , Grčkoj i Bugarskoj izvela racije protiv online piratstva. Cilj je bio ugasiti popularni sistem upravljanja IPTV uslugama Xtream Codes. Plan policije je da uništi cijelu infrastrukturu ove grupe koja kontrolira veliki dio IPTV u Evropi.

Ono što slučaj čini neobičnim, prema Torrentfreak-u, jest to što Xtream Codes nije pružatelj IPTV usluge u tradicionalnom smislu. Kompanija nudi kupcima paket koji im omogućuje pokretanje vlastitih usluga IPTV preprodaje. Sistem se temelji na pretplati i košta od oko 15 eura mjesečno do 59 eura mjesečno.

Guardia di Finanza saopćila je da je u operaciju zatvaranja Xtream kodova uključeno 100 službenika posebne jedinice. Sama kompanija je registrovana u Bugarskoj . Neki prodavači IPTV-a koji koriste sistem Xtream Codes već prijavljuju greške.

Ugašeno 200 servera
Ukoliko više ne možete gledati vašu internetu televiziju, to je zbog toga štoje tokom ove racije ugašeno 200 servera u cijeloj Evropi. Šteta sa davatelje ove ilegalne usluge je 60 miliona eura. Uhapšeno je preko 20 osoba i oduzeto preko 150 paypal računa.

Velika akcija protiv IPTV-a
Iz Njemačke, Centralni ured za suzbijanje cyber-kriminala u Frankfurtu, nacionalna policija Hessen i istražitelji u Wuppertalu bili su uključeni u racijuz protiv TV piraterije.

U Italiji je, prema riječima italijanske policije, pogođeno pet miliona korisnika – detalji o Njemačkoj nisu objavljeni.

Prema izvještajima, televizijski pirati ilegalno su emitirali emisije njemačkog jezika pay-TV kanala Sky . Do srijede popodne nije bilo izjave iz Sky Germany.

IZVOR: Savjeti.de

Back to top button