Ahatović: RS gubi, NATO na Manjači pokazuje ko je glavni

Postrojavanjem i smotrom Bataljonske grupe lake pješadije (INF-L-BNG), najbrojnije deklarisane jedinice OSBiH, u kasarni „Mika Bosnić“, u Centru za borbenu obuku na Manjači pored Banja Luke zvanično je počeo prvi od četiri nivoa sistema ocjenjivanja Bataljonske grupe lake pješadije.

Za realiziranje procesa ocjenjivanja zaduženi su certifikovani ocjenjivači iz OSBiH i partnerskih zemalja, uz nadzor NATO-ovog tima za kontrolu procesa ocjenjivanja.

Istovremeno, u Centru za obuku u Zalužanima kod Banja Luke svečano je postrojena Јedinice žandarmerije, čime je zvanično predstavljena nova organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Ekspert za sigurnost Nedžad Ahatović za Vijesti.ba kaže da postrojavanje žandarmerije MUP-a entiteta RS predstavlja uvođenje entitetske vojske, dok samo OS BiH predstavljaju legitimnu oružanu silu države BiH, što upravo pokazuje i vježba OS BiH na Manjači.

“Ja, a i većina bh. javnosti smo svjesni da neki političari u BiH ne žele da prihvate realnost. Milorad Dodik je šampion upravo te discipline, jer konstantno odbijanje prihvatanja napretka BiH ka euroatlanskim integracijama je apsurdno”, kaže Ahatović.

On dodaje da, politički gledano, SNSD najviše gubi, jer upravo njen mandatar treba ponuditi sastav novog Vijeća ministara.

“Još više gubi entitet RS, jer ga Dodik praktično žrtvuje za utvrđivanje svoje potpuno neodržive političke pozicije u kojoj zarad ruske podrške kočenju procesa pristupanja BiH NATO-u i eventualnoj nezavisnosti entiteta RS, Dodik ucjenjuje svoje buduće koalicijske partnere”, smatra naš sagovornik.

Ahatović dodaje da, iako Dodik arogantno za sebe tvrdi da je glavni Baja, ko je zaista glavni Baja u entitetu RS i regionu općenito, pokazalo je postrojavanje gotovo cijele brigade OS BiH tzv. bataljonske grupe lake pješadije OS BiH radi redovnih vježbovnih aktivnosti ocjenjivanja borbene sposobnosti po NATO standardima na poligonu kasarne “Mika Bosnić” na Manjači kod Banja Luke.

Prvostepeno ocjenjivanje SEL-1 (Self Evaluation Level 1) deklarisane jedinice Bataljonske grupe lake pješadije (INF-L-BNG) organizirat će se na poligonu na Manjači 26.9.2019. godine s ciljem provjere stepena obučenosti i interoperabilnosti INF-L-BNG u izvršenju zadataka u operacijma podrške miru. Prvostepeno ocjenjivanje SEL-1 INF-L-BNG je prvi od četiri nivoa u sistemu ocjenjivanja deklarisanih jedinica, koje jedinica mora proći radi dobijanja certifikata, kojim se potvrđuje da je u potpunosti osposobljena, interoperabilna i spremna za angažiranje u operacijama podrške miru. Bataljonska grupa lake pješadije (INF-L-BNG) je do sada najveća deklarisana jedinica OS BiH za učešće u operacijama podrške miru.

“Eto izvanredne prilike da svojim prisustvom ovoj vježbi kao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u svojstvu jednog od tri vrhovna komanda ta OS BiH pokaže svoju privrženost i posvećenost miru i stabilnosti u regionu i šire, svoju odlučnost u borbi protiv svih oblika narušavanja svjetskog mira, posebno terorizma, jer se pripadnici OS BiH upravo provjeravaju u segmentu uspostave, podrške i održavnja mira i interoperabilnosti u sprovođenju zajedničkih operacija podrške miru sa zemljama članicama NATO-a”, zaključio je Nedžad Ahatović.

(Vijesti.ba)

Back to top button